Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юли 2022 година

Снимка: Радио Видин

Предстоящите събития от културния календар на Община Видин обявиха от местната администрация. Фокусът продължава да е върху фестивалите, очакват ни и интересни атракции и запознаване с местната култура и традиции.


Мандатоносителите от БСП и депутатите от парламентарната група на "Има такъв народ" проведоха разговори за реализиране на третия мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Срещата приключи без сериозни различия по управленската програма и с инициатива за нови законодателни промени. БСП ще проведе среща с ДБ и независимите депутати в утрешния ден, с което ще затвори първия кръг от преговорите при опита си да състави кабинет.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че до понеделник министър-председател няма да има.


Правителството в оставка одобри над 24 милиона лева допълнителни разходи за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия. Средствата са разходи на министерства и общини. С друго решение кабинетът предостави 20 милиона лева допълнително на държавните училища за издръжка на обучението. Средствата бяха гласувани с актуализацията на бюджета. Кабинетът одобри и 166 милиона лева допълнителни трансфери по бюджетите на общините.


Сключено е споразумение за подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с устройства на пелети във Видинско. Очаква се дейностите по подмяната да започнат през месец октомври 2022 г. 


Нов ръст на новозаразените с COVID-19 у нас отчитат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са регистрирани нови 1862 случая на коронавирус.  Новозаразените с COVID-19 в Северозапада са 79 души, като най-много има отчетени в област Монтана - 33-ма, следвана от Враца с 26 и Видин с 20. 


Нов конкурс ще бъде обявен длъжността главен секретар на Областната администрация във Враца. Двамата кандидати Севдалина Джамбазка и Марио Милов не успяха да съберат необходимата оценка за допускане до последния етап на конкурса - интервю, съобщават от Областната администрация. 


Заради липсата на кворум днес не бе проведено Общо събрание на акционерите на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Форумът трябваше да се проведе от 10:30 часа, но в уречения час не се яви представителят на Министерството на здравеопазването, който е и най-големият акционер в дружеството с почти 82%.  Втората дата, за която е насрочено общото събрание е 4 август.


Утвърден е съставът на българската част от смесената експертна комисия относно откриване на ГКПП Салаш-Ново Корито. Предстои обсъждане и вземане на съвместно решение за основни технически параметри.


Започна възстановяването на покривната конструкция на видинската синагога. До месец сградата трябва да бъде покрита. Завършено е укрепването на основите. По думите на кмета на Видин Цветан Ценков изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. Подготвят се обществени поръчки за доставка на оборудване и мебели на сградата. 

Стартира лятната програма за деца и младежи на Община Видин. Целта й е да се приобщят и активират неактивните младежи на възраст до 29 години. В нея ще има клубове по интереси, както и платен стаж, за който може да се кандидатства от днес до 26 юли. Документите се подават в центъра за административно обслужване.


Регионална Библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин ще получи средства за закупуване и оборудване на библиобус. Идеята е и хората извън Видин да имат достъп до разнообразна литература.


Кандидатурите на пет културни института от Северозападна България са одобрени и ще получат финансиране в размер на почти 176 000 лева от Национален фонд "Култура" по Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти. Три от одобрените проекти са от област Видин.


Наземно третиране срещу комари в Лом и селата на територията на общината ще се проведе от 21 до 24 юни 2022 г. То ще се извърши при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 20:30 ч. до приключване, но не по късно от 06:00 ч.


На 20 юли Светата ни православна църква чества паметта на Свети пророк Илия - един от най-известните пророци от онова време. Свети Илия се нарича още огнен пророк, защото страдал за вярата в Бога, когото пламенно обичал.


Инициативата "Танцово кино на път из България" за втора поредна година ще мине през Северозапада. Екипът на Фондация "Човек с шапка" е в Белоградчик, където тази година освен прожекция на филми ще има и детско-юношески ателиета по кино танц. Тази вечер ще бъдат прожектирани и трите филма от основната програма - "Жената, която уши знамето" на Стефани Ханджийска, "Отдаване" на Коста Каракашян и "Суинг за яхтения клуб" на Силвия Чернева. Утре от 20:30 часа танцовото кино ще гостува в град Мизия. 

Заключителен гала концерт на фестивала "Фолклорната магия на Мездра" ще се проведе тази вечер. В концерта ще участват фолклорни ансамбли от 7 държави с общо над 200 танцьори и музиканти. От 19:00 часа участниците във фестивала ще направят дефиле в централната градска част на Мездра.


Днес е Международен ден на тортата. Празникът е посветен на приятелството и мира между хора, народи и държави, разрешаването на културни и хуманитарни световни проблеми.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15

71 глоби за товарни автомобили са съставени за седмица във Видинско

71 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са засечени в област Видин при едноседмичната операция по линия на Roadpol, съобщават от полицията във Видин.  В хода на операцията от 13 до 19 май , за тази година по пътищата в област Видин, екипите са  проверили 330 товарни автомобили. Установени са 31 случая на водачи без..

публикувано на 21.05.24 в 11:06

Асфалтират обходния път на Враца

Временно е ограничено движението за всички моторни превозни средства по обходния път на Враца в посока Видин, поради частични ремонти на асфалтовата настилка. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва през град Враца и се регулира от пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 21.05.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Младеж без книжка и дрогиран шофирал в Хърлец

24-годишен, неправоспособен водач от село Търнак са заловили  полицаи от Козлодуй, съобщават от полицията във Враца .  Служителите на реда са спрели з а проверка лек автомобил "Форд Галакси"   в село Хърлец  около 19:50 часа вчера.  На водача е извършена проверка за употреба на наркотични вещества с техническо средство "Drug Test 5000", като..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Международен младежки музикален форум започва във Враца

33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца.  Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала...

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Нов паркинг е изграден във Враца

Още един паркинг има във Враца. Добрата новина съобщи кметът на града Калин Каменов. Обновеното междублоково пространство се намира в най-големия жилищен комплекс в града – „Дъбника". То разполага с 80 места за паркиране. От градската управа се надяват завършването на големия паркинг да сложи ред в безразборното паркиране в квартала и да приучи..

публикувано на 21.05.24 в 08:46
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Министърът на туризма на среща с местната власт в Монтана

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда министърът..

публикувано на 21.05.24 в 08:20