Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК и казусът "общо потребление"

Снимка: Радио ВИДИН

С 28% е по-скъпа е водата в град Видин от началото на годината, предоставя се комплексната услуга- доставяне, отвеждане и пречистване. За останалите населени места от областта, с изключение на Белоградчик, където има отвеждане, но няма пречистване, увеличението е с 25%. Там се предоставя единствено услугата доставяне на питейна вода.

Цените на всички ВиК услуги се регулират и одобряват от Комисията за енергийно и водно регулиране, каза управителят на ВиК Видин Илко Илиев и обясни технологията- всяко ВиК дружество изготвя 5-годишен бизнес план, който е по матрица на КЕВР и в него са заложени 30 показателя за качество, които обхващат цялата дейност на един ВиК оператор. 

"Тези 30 показателя са "заснети" в базовата година. В нашия случай, действащият в момента бизнес план е за периода 2022-2026 година. За базова е приета 2020. Там е направена една снимка на предприятието. Количествено са установени стойностите на всички тези 30 показателя и са заложени за петте години тяхното подобряване, на всеки един показател, с проценти, стъпки. Много прецизно, много подробно. След това е направена оценка на необходимите разходи за нормалното функциониране на предприятието и за изпълнението на тези показатели. Направен е анализ на приходите на база на статистически данни от Националния статистически институт за населението, прогнозите за броя на населението, тенденцията за намаляване, увеличаване, на базата на анализ на нашите данни за водопотреблението за предишните години- колко кубика вода сме доставили, отвеждали, пречиствали. Така, обвързвайки приходите и разходите с минимална норма на възвращаемост, е определена цената за целия 5-годишен период на действие на бизнес - плана. Това е доказаната цена, която е необходима, за да функционираме нормално и за да  можем да изпълняваме тази показатели", обясни инж. Илко Илиев- управител на ВиК- Видин в отговор на зададени от потребители въпроси.

След като се изготви, бизнес- планът се внася за съгласуване в Асоциацията по ВиК в област Видин. След съгласуване се внася за официално одобрение от КЕВР,  утвърждават се цените на всички услуги за целия петгодишен период. Така от 2021 година са фиксирани цените до 2026 година. Всичко това е публично и ВиК не може по свое усмотрение да увеличава или намалява цените на услугите, категоричен е Илиев. 

По-скъпата вода на теория би трябвало да води до по-високо качество. На практика, обаче, се получава така, че новата цена на комплексната услуга не е актуална, защото е определена през 2021 година. Увеличението на минималната работна заплата не е включено в цената на водата. Основните разходи на ВиК- Види са свързани с фонд "работна заплата", електроенергия и около 20% други разходи. Цената на електроенергията, която е прогнозирана при изготвянето на бизнес плана, е с около 25-30 процента по- ниска от реалната в момента, каза още Илко Илиев. 

От друга страна приходите, заложени в бизнес- плана също не се изпълняват по обясними причини- заради демографската криза, постоянната тенденция на намаляване на водопотреблението. По отношение събираемостта дружество е на едно от челните места в страната.

ВиК има основание да прекъсне водата на неплатили сметките си абонати и го прави на абонати, които не са в сгради в режим етажна собственост. Разходите по прекъсване са за сметка на дружеството и се прави с цел да се дисциплинират потребителите. По отношение на т.нар. "общо потребление" управителят на ВиК- Видин заяви, че най- честата причина за тази разлика между показанията на общия водомер и сбора от индивидуалните се оказва това, че нямат достъп до част от имотите. Когато водомерът на неотчетените дълго време потребители се отчете, тогава дружеството възстановява пропорционално на всички потребители, които са имали предишните периоди начислен разход "общо потребление". За 2023 година са възстановени суми на 270 етажни собствености, а за първите два месеца на 2024 година- на над 70.

Абонатите, които не отварят на инкасатора в деня на отчитане, са огромен проблем, защото така стимулират тези, които не желаят да плащат, да продължават да не плащат, смята адвокат Велин Младенов, който е и общински съветник в Общински съвет- Видин.

"Оттук идва и вторият проблем. Ако ВиК начислява служебна консумация, която е доста солидна-  да кажем, както е по наредба при две отваряния на третия път, ако му начисли служебна консумация, която е много голям като обем кубатура, максимум, който е по наредбата. Имаше специална формула, изключително високо потребление се получава, тъй като на практика излиза, че те го таксуват като постоянно потребление, което на практика не е възможно да се ползва толкова. И в случая би се получило така че абонатите, които са некоректни платци, ще платят те водата на другите, а не обратното. И, ако това се спазва по наредбата, тогава според мен ще се преустанови тази порочна практика да не се отваря от абонатите", смята адвокат Велин Младенов, водил извън Видин дела срещу ВиК дружества.

Народният представител Росица Кирова смята, че сдруженията на етажната собственост трябва да бъдат по- отговорни и инициативни:

"ВиК дружествата имат ангажимент до общия водомер. Което веднага поражда въпросът защо съществуват сдруженията за етажната собственост. Те съществуват, за да вземат общи решения за сградата, в която съществуват, за своя вход, да речем. Всеки един от тях знае кой съсед живее и кой не живее в сградата, защото наистина има такива, които не живеят..."

Снимката е илюстративна.В Германия проблеми с т.нар. "общо потребление" няма, защото хората, които живеят в блокове нямат общи водомери. Примери дадоха Давид Еленков и Мариана Миткова. В Ирландия дори битовите абонати не плащат вода.

Очакваме позицията на МРРБ, тъй като от КЕВР посочват, че част от жалбите, които постъпват към регулатора се препращат на компетентният орган – Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Писмено сме попитали:
- Колко жалби постъпват към МРРБ годишно от граждани или се препращат от други институции, касаещи т.нар. "общо потребление"? Колко са, например, за 2023 година? Изразяват ли в тях гражданите принципно несъгласие с начина на определяне на категорията "общо потребление"?
- Какво предприема от своя страна МРРБ по сигналите?
- Тъй като единствено МРРБ има компетентност да измени условията на Наредба № 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, в която е определен редът за отчитане, фактуриране и заплащане на ВиК услугите, вижда ли МРРБ необходимост от промяна и въвеждане справедлив начин за измерване, отчитане и плащане на ВиК услугите за гражданите в сгради етажна собственост?
- Защо не беше изменена Наредба №4/2004 г. в частта именно за справедлив начин за измерване, отчитане и плащане на ВиК услугите след публикуването за обществено обсъждане на проекта на 22.09.2018 г. ?
- Може ли и как да бъде променена Наредба №4/2004 г. , така че да се реши проблемът за гражданите в сгради етажна собственост, касаещ т.нар. "общо потребление"?

Очакваме реакция и от ВиК - Враца, и ВиК - Монтана, до които също има изпратени въпроси.

Интервютата със събеседниците по темата може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08