Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Нови заразени, бюджетни промени и отмяна на задължението за маските

| обновено на 31.03.20 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Новите случаи на инфектиране с коронавируса са 25, с което общият брой на заразените в България става 379 души, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Има една нова област със зараза - Силистра.

113 от болните са в лечебно заведение, 13 са в тежко състояние и са интубирани. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният – на 86. Още информация - ТУК

Мярката за задължително носене на маски на обществени места, която трябваше да влезе в сила от днес, 31 март, е в резултат на продължително обсъждане – обясни ген. Мутафчийски. По думите му, има противоречиви мнения за ползата от носенето на маски, но болните трябва задължително да го правят. 

Поради недостига на маски в магазинната мрежа, беше обявено, че се въвежда гратисен период за покупката им – 0:00 часа в събота. По-късно обаче, здравният министър Кирил Ананиев отмени "задължителното носене на защитна маска на открити и закрити обществени места", като обоснова решението си с липсата на обществен консенсус. 

"Горещо препоръчваме хората да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом. Носенето на маска е възможност да се избегне въвеждането на по-строги ограничителни мерки", заяви министърът. Правителството обеща, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите граждани и тези, които нямат възможност да закупят в магазините и аптеките. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай и до седмица очакваме да дойдат, каза Ананиев. Подробности за решението на министъра - ТУК.  

В Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов представи приетата късно снощи от правителството актуализация на бюджета, в която се залага таван на новия държавен дълг от 10 милиарда лева при 2 милиарда и 200 милиона лева в настоящите текстове. Очаква се дефицитът в хазната да бъде 3 милиарда и 500 милиона лева, което прави 2,9 % от брутния вътрешен продукт. Горанов обясни, че в проекта за бюджетни промени е приложен най-негативният сценарий за развитие на кризата с коронавируса. Той каза, че няма да има увеличаване на данъците, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и специалната секция на БНР в  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 81

Българите да се информират внимателно за изискванията в държавата, за която пътуват Външният министър Екатерина Захариева изрази очакване за възстановяване на движението в рамките на Европейския съюз и със съседни държави със сходен епидемиологичен риск..

публикувано на 27.05.20 в 19:27
„Да отворим залите за култура“, призоваха участниците в протеста пред Министерския съвет на 24 май. Днес стана ясно, че е разрешено залите за култура да работят при спазване на всички противоепидемични мерки.

Covid-19 в България: Ден 80

Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито В залите за танци могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 метра един от друг, а театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си. Това стана ясно..

публикувано на 26.05.20 в 19:40
Доц. Димо Димов

COVID-19 в България: Ден 79

Броят на положителните проби с COVID-19 у нас намалява През последното денонощие са изследвани 443 проби за COVID-19, от които 6 са с положителен резултат. Това съобщиха днес от Националния оперативен щаб.С тях потвърдените случаи у нас стават..

публикувано на 25.05.20 в 18:03