Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 28

| обновено на 04.04.20 в 20:30
Снимка: EPA/BGNES

Жертвите на коронавируса у нас станаха 17
По данни на Националния оперативен щаб, 503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас към 17:00 часа на 4 април. През деня са доказани 5 нови случая - 3 от тях са в София, 1 - в Стара Загора и 1 - в Бургас. 192 от заболелите са под лекарско наблюдение в болница. Смъртните случаи след зараза с коронавируса в България са 17. 

На сутрешния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски призова българите да се въздържат от посещение на църква в дните около Възкресение Христово, за да предотвратят разрастването на заразата.  

Медицинският експертен съвет към МС спира дейността си
Председателят му проф. Коста Костов обясни акта с изпълнена задача, както и, че медиците се връщат към задълженията си да лекуват пациенти, информира БНТ. 

"Медицинският експертен съвет е изпълнил работата си по заповедта на министър-председателя от 23 март и формално спира да съществува, но продължава ангажимента си към колегията, докато не свърши епидемията и докато не се стигне до затваряне на текстовете с терапията " - казва проф. Костов

Съветът изготви доклад, който включва медицинска информация за изследвания, проучвания и диагностика, симптоматика и терапиите на COVID-19.

Нова мобилна апликация ще помага в борбата с COVID-19
Чрез новата национална информационна система гражданите ще могат да се информират за текущото си здравословно състояние, а държавните институции - по-лесно да управляват процеса по регистриране и контрол над пандемията. 

В системата е внедрена интеграция с личните лекари, общините, регионалните здравни инспекции, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната и с доброволците. 

За българската разработка е използван е софтуер за анализи, сходен с подобни мобилни апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван. В момента се правят изпитания на приложението ViruSave, като се очаква то да бъде достъпно в понеделник. 

Българското производство се включва в битката с пандемията
Два завода в страната тестват производството на респиратори и ако са успешни, ще бъдат изпратени за сертифициране в Европа. 

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи и, че две от най-високо развитите европейски държави са тествали в лаборатории защитни облекла, произведени в България и са поръчали десетки хиляди бройки. Български предпазни очила и шлемове също са изпратени в лаборатории за сертификация.

Премиерът е против отварянето на европейски граници за сезонни работници
Според Бойко Борисов това ще повиши риска от разпространение на коронавируса. Ако българите, които са били на сезонна работа в Европа, се върнат у нас заразени, те ще легнат на плещите на нашата здравна система - каза премиерът

През седмицата Европейският съюз публикува списък с т.нар. „критични работници“ (медицински персонал, шофьори на камиони за доставка на храна, сезонни работници в земеделието), на които трябва да бъде позволено да имат свобода на движение в блока, въпреки извънредното положение. Списъкът не е задължителен и всяка държава решава индивидуално.

България уведоми Съвета на Европа за мерките срещу COVID-19
Във вербалната нота се посочват обявеното на 13 март извънредно положение, приетия на 23 март специален закон за това, както и влезлите в сила изменения в Закона за здравето, съобщава Министерството на външните работи

В документа се посочва, че мерките са предприети „поради възникналата пандемия и свързаната с това абсолютна необходимост от защита на здравето на хората и ограничаване на разпространението на COVID-19“. 

Страната ни информира още, че временното ограничение на част от правата на гражданите, пребиваващи на територията на Република България, ще трае единствено до приключване на периода на извънредно положение. 

Блокада на ромската махала в Пещера заради инфекция с коронавирус
От 5 април ромският квартал в града ще бъде с контролно-пропускателни пунктове. Влизане и излизане ще се допуска само в случай на нужда от неотложна медицинска помощ, информира кореспондентът на БНР Невена Петрова. „В района вече има вече четири положителни проби на коронавируса и кварталът се превръща в огнище на зараза“, съобщи кметът на Пещера Йордан Младенов

Бюджетът на Варна е под силен натиск, заради кризата с COVID-19
Общината финансира дезинфекцията на различни обекти в града, раздала е над 50 000 безплатни маски в  градския транспорт и пред големите магазини, заяви за Радио Варна кметът Иван Портних. Той посочи, че до 30 юни се отлага плащането на местните данъци и такси с отстъпка от 5 процента. Удължени са и сроковете на картите за градския транспорт на ученици и пенсионери, но няма разреждане в графика на обществения транспорт.

Първата пациентка с COVID-19 в Хасково вече е излекувана
Резултатите от контролния ѝ тест са отрицателни и жената ще бъде изписана, след което тя ще се подложи на задължителната 28-дневна домашна карантина, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Георги Гелов, цитиран от Радио Кърджали. 26-годишната жена е била хоспитализирана на 26 март и е първата пациентка с коронавирус в Хасковска област Хасково.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00