Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 30

| обновено на 06.04.20 в 23:29
Снимка: pixabay

Временна забрана за влизане в България на граждани от трети страни 
Забранява се и влизането на хора, независимо от тяхното гражданство, идващи от Италия, Испания, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург през всички контролно-пропускателни пунктове и с всякакъв вид транспорт. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването, огласена в понеделник вечерта. Изключение се прави за български граждани и членове на техните семейства. 

Извънредно заседание на Народното събрание, заради коронавируса
До късно вечерта депутатите дебатираха по основните точки от двния си ред, свързани с окончателното приемане на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. и гласуването на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Народните предсатвители, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни агенции да не получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение, гласува също парламентът. Повече за дебатите - ТУК.

Пикът на заразата в България се очаква около Великден
По данни на Националния оперативен щаб, потвърдените случаи на COVID-19 в България са 549. На 6 април са доказани 8 нови случая, всичките - в София. Има и два смъртни случая на пациенти с множество придружаващи заболявания. С тях жертвите на COVID-19 у нас стават 22. Няма точна статистика за заразените с коронавирус българи в чужбина, а единствената налична информация идва от посланиците ни, коментира намалникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Пикът на заразата в България се очаква около Великден, допълни той, като се позова на модели на математици от БАН. 

Болниците ще получат 85% от очакваните постъпления
Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се договориха на всички лечебни заведения, които работят с Касата, да бъдат изплатени 85% от очакваните постъпления, независимо от отчетената дейност за периода от обявяване на извънредното положение. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничената дейност заради кризата с COVID-19, съобщават от съсловната организация.

Близо 3 хиляди легла за болните в общинските болници
2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7400 са осигурени в общинските болници. Обособени са и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съобщават от Националното сдружение на общините. Местните власти алармират за липсата на достатъчно обучени медицински специалисти. Средствата за ремонт и оборудване на болниците за лечение на пациенти с COVID-19, засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, както и от дарения. Още за работата по места - четете ТУК.

Двойно увеличение на исканията за държавна помощ по схемата 60/40
643 заявления от работодатели са постъпили за компенсация за запазване на работните места по схемата 60% от заплатата се поема от държавата и 40% от бизнеса за периода на извънредното положение. Това е почти двойно увеличение от края на миналата седмица. Фирмите искат помощ от държавата за осигуряване доходите на 7231 свои служители. Работодателите са предимно малки предприятия в секторите „Ресторантьорство“, „Хотелиерство“, „Преработваща промишленост“.

Допълнителен отпуск за някои групи работници?
КТ „Подкрепа“ предлага да се въведе допълнителен платен годишен отпуск от 30 дни за определени групи работещи, напр. хора с увреждания и майки с деца до 12-годишна възраст. В противен случай те са принудени да излязат в неплатен отпуск, което застрашава оцеляването им, каза икономическият експерт на „Подкрепа“ Ваня Григорова. Още за мотивите − чуйте ТУК.

Извънредното положение в България тревожи най-много младите
Изследване на Философския факултет на Софийския университет показва, че при младежите до 29 години има най-високи нива на тъга, тревога, страх и паника. Най-малко се страхуват хората над 49 години. По-високо образованите изпитват по-голям дискомфорт от ограниченията в социалния живот. Живеещите в провинцията пък са по-оптимистични.

Футболното първенство ще се доиграе след края на извънредното положение
Всички футболисти и длъжностни лица от българските клубове ще се тестват за COVID-19, три дни преди подновяването на тренировките, реши Българският футболен съюз. Първенствата и турнирите в Първа и Втора лига ще се подновят 3 седмици, след като Националният оперативен щаб разреши започването на тренировъчния процес. Конгресът на БФС най-вероятно ще бъде отложен за по-късна дата, по примера на Конгреса на Световната федерация по футбол (ФИФА), който се измести от 4-и юли за 23-и септември тази година, заяви вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев.

Български учени са разработили филтър срещу COVID-19
Български учени са разработили филтър за пречистване на въздуха от механични, химически и биологични замърсители. Системата с флуидни циклони е изцяло българска разработка и напълно завършена технология за унищожаване на вируси и бактерии, включително и COVID-19, каза пред БНР докторантът Виктор Стоянов. Ефективността на технологията е защитена с редица патенти. Тя не е създадена специално за COVID-19. Диапазонът на използване е доста по-широк и първият образец е монтиран още през 2006 г. в биоинженерна лаборатория, допълва ученият.

Дезинфекцията на София е подновена
С подобряването на времето, почистващите фирми в София подновиха извършването на дезинфекция на градските улици и булеварди. Продължава и дезинфекцията на градския транспорт и контейнерите за смет. Мерките са възобновени с оглед предотвратяване на разпространение на коронавируса.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 354

Ресторантите отварят на 1 март, нощните заведения – на 1 април До момента 150 000 български граждани вече са ваксинирани, а преболедувалите Covid-19 са над 200 0000. По думите на премиера Бойко Борисов "този щит от 350 000 души" дава..

публикувано на 24.02.21 в 17:23

Covid-19 в България: Ден 353

Нощни опашки за ваксинация Около 200 души са се ваксинирали срещу коронавирус през изминалата нощ в единствения към този момент в страната денонощен пункт за ваксинация – в столичната болница "Св. Иван Рилски", предаде БНТ. Много хора избират да..

публикувано на 23.02.21 в 18:05

Covid-19 в България: Ден 352

30 хил. ваксинирани през последните три дни Близо 30 хил. ваксини срещу коронавирус са поставени през последните три дни в страната, стана ясно на съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. От НОЩ отчитат изключително..

публикувано на 22.02.21 в 18:45