Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 37

Снимка: БТА

9 са новите регистрирани с коронавирус в България
685 са потвърдените случаи на Covid-19, съобщи Националният оперативен щаб. На 13 април са доказани 9 нови случая. 5 са в София и 4 в Стара Загора. 384 от заболелите са мъже, 301 са жени. Починалите с установен Covid-19 са 32. Последният случай е на 43-годишен мъж от Пещера, който е страдал от диабет и артериална хипертония и е издъхнал в болницата в Пазарджик. Излекуваните от коронавирус в България са 71 души.

Повечето преболедували COVID-19 в Банско не са имали симптоми
Близо 7% от изследваните досега над 330 жители на Банско са били заразени с коронавирус. Мнозинството от тях не са знаели, че са преболедували инфекцията, защото не са имали никакви симптоми. Това показват резултатите от първите 2 дни на масовото тестване, което трябва да изясни от кога и колко масово е било разпространението на вируса в световноизвестния български зимен курорт. Банско бе първият и единствен досега град в страната, който от началото на кризата бе напълно затворен под карантина за 14 дни. Подробностите четете ТУК.

България е далеч от пика на COVID-19
Не е достигнат пикът на заразата с коронавирус. Предстоят сериозни изследвания на критични места с критични хора. Дълбоко се надявам да не стигнем високи нива, но това зависи от всички нас, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Пазарите ще бъдат отворени след Великден, ако противоепидемичните мерки продължат да се спазват, каза пред журналисти министърът, който инспектира как се спазват ограниченията на столичния пазар „Димитър Петков“: „Ако установим устойчивост на поведението и на търговци, и на купувачи, ще гледаме възможно най-бързо след Великден да отворим пазарите. Целта е да съхраним здравето на хората“.

Нови „зелени коридори“ за трафик на стоки през България
2 нови маршрута са добавени към „зелените коридори“ за транзит на стоки през България, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. Едното трасе е от граничен пункт „Дунав мост“- Русе, през София до граничен пункт „Кулата“ за Гърция. Вторият маршрут е по магистрала „Тракия“ до пристанище Бургас. Чрез фериботната линия „Дружба“ се осъществява връзка между Европа и Кавказ до Батуми в Грузия. От пристанище Батуми коридорът продължава към Армения и Азербайджан. Картата е публикувана в бутон „Зелени коридори“ на сайтовете www.api.bg и www.bgtoll.bg .

Три сценария за последствията от епидемията у нас
Сценариите за макроикономическите последствия от разпространението на коронавируса и предприетите мерки в борбата срещу него са разработени в доклад на Института за икономически изследвания при БАН. Според оптимистичния сценарий пикът на епидемията ще настъпи в средата на май, няма да има втора вълна от заболели и през втората половина на годината икономиката отново ще работи нормално. Реалистичният сценарий предвижда пик на болестта в края на юни-средата на юли с постепенна отмяна на мерките, възможно повторно въвеждане на някои ограничения, спад на БВП с 4,4%, инфлация до 4,2 на сто и 10% безработица. Песимистичният сценарий пък вещае пик на заболяването в средата на август с периодично затягане и разхлабване на мерките, спад на БВП с 5,7%, инфлация до 5,2 на сто и 12% безработица. Интервю по темата с доц. Виктор Йоцов от БАН, чуйте ТУК .

Социалните партньори подкрепиха промените по схемата 60/40
Социалните партньори подкрепиха „принципно” промените в схемата за запазване на заетостта, предвиждаща държавата да поеме и 60% от дължимите от работодателите осигурителни вноски. КНСБ и КТ „Подкрепа” обаче смятат мярката за недостатъчна и настояват за допълването й с „работещи икономически мерки”. Против проекта се обяви Асоциацията на индустриалния капитал в България, чиито представители определиха правителственото постановление като „сбъркано и вредно”.

МС одобри програма за безлихвени кредити за лишените от работа заради Covid-19
Правителството прие решение за одобряване „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Covid-19“, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Тя е разработена от Българската банка за развитие и е с бюджет от 200 милиона лева. Програмата ще бъде обезпечена със средствата от увеличението на капитала на „Българска банка за развитие“ АД и в нея се съдържат условията, на които трябва да отговарят физическите лица, за да получат финансиране, както и самият механизъм за кредитирането чрез финансовата подкрепа на ББР. Това е антикризисна мярка за защита на хората в условията на пандемия и oбявeнoто c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 13 мaрт 2020 г. извънрeднo пoлoжeние. Всяко лице, което отговаря на условията, ще има право на един кредит по Програмата до 4500 лв. За него ще може да кандидатства до 31.12.2020 година. Подробности четете ТУК.

Разработва се българско лекарство за коронавируса
Ще има българско производство на лекарство срещу коронавирус и в момента се очаква суровина за него, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че за целта се води разговор с проф. Тони Веков, декан на фармацевтичния факултет в плевенския Медицински университет. Стана ясно също, че болниците разполагат с медикаменти за коронавирус, достатъчни за лечението на 16 хил. пациенти. По думите на ген. Мутафчийски, „запасите от лекарства вече са съществени за решаването на проблемите”. Брифинга на Националния оперативен щаб от 13 април чуйте ТУК.

България и ОАЕ обединяват усилия срещу Covid-19
В знак на добро сътрудничество България достави на Обединените арабски емирства 32 тона зеленчуци, месо и млечни продукти от наши фирми. От своя страна, от ОАЕ ни изпратиха 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекло, както и храни.

Премиерът Бойко Борисов и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян са си благодарили взаимно в телефонен разговор за взаимната помощ в условията на пандемията от коронавируса, съобщава пресслужбата на правителството.

Задължиха търговските вериги да предлагат български продукти
С цел да подпомогне българските производители в условията на Covid-19 правителството нареди на търговските вериги да предлагат продукция от местни производители. Млякото и млечните продукти, рибата, медът и сезонните плодове и зеленчуци трябва да бъдат обозначени, че идват от регионални производители и да бъдат изложени на „подходяща площ”. Мярката важи за веригите на самообслужване, които имат обекти в повече от три административни области.

Премиерът предупреди за рухване на държавни системи при разхлабване на мерките
Ако мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 бъдат разхлабени, има опасност здравната ни система да рухне след две седмици, заяви Бойко Борисов. Според него след здравната ще рухнат и останалите системи на държавата.Премиерът направи този коментар след среща с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. „Много малко са делата, предимно наказателни производства, които се гледат в момента. Ограничена е дейността както на нотариусите, така и на съдебните изпълнители. Адвокатите не могат да дават консултации, за които обикновено гражданите се обръщат към тях“ − каза Негенцова в интервю за БНР.

Полицията отчита намаляване на престъпността
Директорът на националната полиция Христо Терзийски обяснява факта с КПП-тата на входовете и изходите на големите градове, затрудняващи движението на престъпници. Той информира също, че в момента близо 25 хил. души са поставени под карантина и за нарушаването й са образувани 702 досъдебни производства. Същата мярка е наложена и на 2780 граждани за разходки в парка.

Заловиха мащабна контрабанда на маски
Контрабанда на 148 хил. защитни маски, открити в товарен турски автомобил със стоки за Словакия, беше предотвратена на граничния пункт „Капитан Андреево”. Открити са също така недекларирани стоки на световноизвестни търговски марки. Предприети са мерки срещу шофьора – български гражданин.

Над 800 хил. лева в дарителски фонд „Обединени срещу Covid-19”
Целта е да се предостави финансова подкрепа за най-уязвимите групи, засегнати от кризата. Фондът вече разполага с над 800 хил. лева. Даниел Киряков от Американската търговска камара в България коментира пред БНР, че това е не само щедра, но и навременна помощ. Той уточни, че много хора са пренасочили усилията си към обща подкрепа за справяне с кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса и изрази очакване в близките седмици средствата във фонда да надхвърлят 1 милион лева. Правилата, по които се кандидатства за подпомагане могат да бъдат намерени на специално разработения сайт за инициативата, като оценката ще бъде направена по уточнени критерии от обединените във фонда организации. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00