Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 73

В столичните детски градини вече тече трескава подготовка за завръщането на децата.
Снимка: БГНЕС

Детските градини отварят от 22 май
В първия ден от постъпването на децата ще се измерва температурата, а впоследствие това ще се прави само при наличието на симптоми. Няма да се изисква бележка от лекар, но родителите трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето им да ходи на детската градина или ясла, както и че са запознати с всички мерки. Това обявиха на брифинг здравният и образователният министър, представяйки условията за подновяването на работата на детските заведения.Още за организацията на работата – ТУК.

Повече излекувани, отколкото заразени с Covid-19 през последното денонощие
24 души са установени с коронавирусни инфекция и 10 от тях са приети в болница, съобщиха от Националния оперативен щаб. Така общият брой на заразените достигна 2259. Новите случаи са в София, Ямбол, Сливен, Кюстендил и Пазарджик. Излекуваните са 34-ма и с тях общият им брой става 646. В момента 299 души са в болница, 36 от които интубирани. Починали са двама души – мъж на 79 г. и жена на 93 г. Чуйте запис от брифинга на 19 май.

Отпада карантината на ромскатата махала в Ямбол
От 22.00 часа на 19 май отпадат ограничителните мерки въведени в ромския квартал на Ямбол. Заповедта на директора на РЗИ д-р Лиляна Генчевае мотивирана с намаляването наброя на случаите на Covid-19 в карантинираната зона.

От 25 май отпада карантината за българските шофьори на камиони при влизане в страната
Това важи за всички тежкотоварни автомобили и за автобусните шофьори, съобщи транспортният министър Росен Желязков. Досега международните шофьори, които се връщаха у нас, бяха поставяни под двуседмична карантина преди да поемат следващия курс.

От 1 юни отпада карантината с Гърция и Сърбия
Макар и свободно, пътуването между България и Сърбия ще става с двустранни декларации, докато с Гърция те не са необходими. Това каза премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща с колегите си от Румъния, Сърбия и Гърция. “Надявам се и румънският парламент да вземе подобно решение, но там правителството е в оставка”, поясни той. Още информация – ТУК.

Ресторантите на закрито ще заработят от 1 юни
След като говорим за туризъм, трябва да отворим и тях, каза Бойко Борисов. По повод на искането да се свали ДДС на всички храни, той коментира, че това е рисково. Никой не е бил подготвен десетки хиляди компании едновременно да искат финансиране, заяви още премиерът и подчерта, че на фирмите се предоставят в пълен обем кредити и грантове.

България разчита на летен туристически сезон от 15 юни
Стратегията за летния туризъм разчита на българите и на туристите от съседните страни,които най лесномогат да пристигнат с автомобили,каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. Преговоря се с европейски страни, имащи сходна епидемична обстановка с българската, след 15 юни да започнат пътувания на техни туристи къмстраната ни. След 15-и юни няма анулирани чартърни полети за България. Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15-и юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява, смята министърът.

Няма да има манифестации за деня на буквите 24 май
Има множество инициативи заДеня на българската просвета и култура. Повечето са онлайн. Празнични шествия няма да има, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. 10-15% от децата не са обхванати от дистанционното обучение. За тях ще има допълнителнидейности за преодоляване на образователните пропуски през юни и юли. Вероятно от 1 юни ще има летни занимални, за да могат родителите да работят. Окончателното решение ще се вземе според епидемичната обстановка, каза Вълчев.

Заповедта за задължителното болнично лечение при Covid-19 атакувана пред ВАС
Четирима адвокати поискаха от съда да отмени заповедта на здравния министър за задължителното болнично лечение на хронично болни, на хора над 60 г. и на хора с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, ако имат коронавирус. Адвокатите посочват, че към болнична изолация и лечение може да се пристъпи по предписание на директора на РЗИ и по предложение на лекаря, насочил пациента за хоспитализация. Това не можа да става по признак “възраст” и списък на налични симптоми, определени от здравния министър, пишат още юристите.

Туристическите превозвачи излязоха на протест
Собствениците на туристически транспортни фирми излязоха на протести в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Причина за недоволството им е че засегнатият от пандемията бранш не може да се възползва от финансовата помощ на правителството. За превозвачите мярката 60/40 е неприложима, защото фирмите им нямат никакви приходи.Още за състоянието на фирмите по места - ТУК.

Държавата може да спаси до 170 хил. работни места
Толкова са работните места, които могат да бъдат обхванати от мярката 60/40, за да не се се стигне до уволнение в кризата. Това може да стане, ако се запази сегашният темп на постъпващи заявления в Агенцията по заетостта и 70% от тях бъдат одобрени, каза социалният министър Деница Сачева. За двумесечното им подпомагане ще бъдат нужни 92 млн. евро, а за тримесечното - 137 млн. евро.

Балканите и ЕС с по-интензивно сътрудничество за излизане от кризата
Външните министри на България, Гърция, Румъния, Словения, Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово се договориха за създаването на регионална здравна мрежа за лечение на пациенти и за безопасното възстановяване на туризма. „Зелените коридори“, свързващи ЕС и Западните Балкани, трябва да останат свободно отворени и след кризата, решиха още те на видеоконферентна среща.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00