Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 306

Премиерът Бойко Борисов по време на брифинга за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19
Снимка: БТА

Мерките дават “изключително положителни данни”

Премиерът Бойко Борисов квалифицира противоепидемичните мерки като “най-меки и най-щадящи психиката на хората” и в същото време “даващи възможност на икономиката да работи добре и да се покрият огромните разходи от пандемията”. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов мерките са довели до изключително положителни данни и вечев три области – Кърджали, Разград и Габрово, броят на заболелите от коронавирус е под 120 на 100 хил. души. България заема 24-о място по заболеваемост в Европейския съюз и трето по смъртност, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Още по темата – ТУК.

Няма информация за странични влияния от ваксините

7900 души до момента са се ваксинирали срещу коронавирус, информира председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Засега няма данни за странични влияния. До края на месеца се очакват нови 70 хил. дози от ваксините на „Пфайзер”. Създадена е и органзация за доставката и поставянето на ваксината на “Модерна”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Поръчани са 500 хил. дози от новоодобрената ваксина и първите 2 хил. ще пристигнат на 11 януари. От следващата седмица започва имунизацията на възрастните хора от социални домове и на учителите, съобщи министърът.

Общественият съвет на ЦИК с мерки за безопасни избори

Провеждането на избори в условия на епидемия е възможно, но изисква внимателно планиране, адекватни мерки за безопасност и законодателни промени. Такава е позицията на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, която препоръчва да се намали до минимум необходимостта от физически контакт между хората и работата с материали; да се провеждат онлайн заседания на районните избирателни комисии и при регистрацията на кандидатите; да се използват мобилни избирателни секции и гласуване по пощата.

10% положителни проби за Covid-19

През последното денонощие са установени 1002 новозаразени с коронавирус при направени 10 088 тестове - 5541 PCR и 4547 антигенни, показват данните на Единния информационен портал. Положителните резултати от тях са съответно 659 и 343, което прави 10% от всички проби. Най-много нови случаи има в София - 242, в Пловдив - 99 и във Варна - 77. Излекувани са 2023 души, починалите са 59, в болница се намират 4262 пациенти – от тях 379 в интензивни отделения. Активните случаи са 69 642. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 206 392. Оздравели са 128 789 души и са починали 7961.

Забавената имунизация може да причини мутации на коронавируса

“Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят, е абсолютно недостатъчно, за да може в глобален план да се блокира разпространението на коронавируса”, каза пред БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на БАН. Той добави, че заявките на производителите не са достатъчни за ваксинирането на всички хора по света, въпреки че “живеем в свързан свят”. Другият проблем, според учения, е че вирусът може да мутира и да си избере друг път на развитие, ако се забави ваксинирането в глобален план.

Собственици продават разработени бизнеси заради кризата

Икономическата криза, породена от коронавируса, доведе до продажбата на цели разработени бизнеси. В големите специализирани сайтовe се появиха стотици предложения, според които най-често предлагани са заведенията за хранене, кафенета, билярдните клубове, пицариите и фитнесите. Най-много обяви има в столицата и зимните курорти, както и по Черноморието. “Изобилието им е свързано с това, че много собственици имат кредити и задължения, които не могат да обслужват”, коментира ресторантьорът Михаил Янакиев. По темата- ТУК.

Обнадеждаваща тенденция относно полетите до Варна и Бургас

През т.г. станахме свидетели на безпрецедентен спад на пътуванията, но със старта на ваксинирането виждаме надежда и оптимизъм по отношение на възстановяването на пътникопотока. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова на работна среща с Франк Кванте, гл. изп. директор на фирмата концесионер на летищата във Варна и Бургас. По думите й, подготовката за новия туристически сезон е започнала още през септември и се очаква полетите да бъдат възстановени през април. Вицепремиерът е изразила и мнението, че при спазване на всички здравни протоколи трябва максимално да се облекчат пътуванията и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест. Франк Кванте пък коментира, че вече се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети по някои дестинации.

“Сурва” ще се проведе само в малките населени места

Международният кукерски фестивал “Сурва” в Перник няма да се състои заради епидемията от коронавирус, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ще се проведат обаче празненства в отделните села, а изискването е сурвакарите с маски да спазват дистанция и да не обикалят по къщите. Обичаят „Сурва“ е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

До август България ще получи 1.5 млн. дози ваксини

Министерството на здравеопазването публикува списък с очакваните доставки за ваксини срещу Covid-19 на двете фирми, чиито продукти са одобрени за употреба в Европейския съюз. Това са Comirnaty на производителите Pfizer/BioNTech и препаратът на Modernа.

До август се очаква в България да бъдат доставени 1.5 млн. дози от двете ваксини, показва сумирането на всички прогнозни пратки. Те би трябвало да са достатъчни за имунизирането на 750 хил. българи, тъй като на всеки се поставят по две дози в интервал от най-малко 21 дни, пише „Дневник“.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00