Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то сурвачка и какво знаят чужденците за този типичен нашенски атрибут?

Снимка: БГНЕС

Многоезичната аудитория на Радио България е много добре информирана относно традициите и културата на страната ни. Това донякъде се дължи на подробната и достъпно поднесена информация, която ежедневно ви представяме на 10 езика чрез текстове, подкасти и снимки от България. Доказват го и резултатите от поредната ни анкета, която бе посрещната с голям интерес от многобройната ни аудитория.

Попитахме ви Какво е сурвачка?. С удоволствие установихме, че 80% от нашите онлайн потребители са посочили правилния отговор, а именно, че това е традиционен атрибут за новогодишни наричания. Единствено посетителите на сръбската и на албанската страници са се объркали, като част от тях са отбелязали, че сурвачка е вълшебна пръчица, а друга – че това е част от фолклорната ни украса за Коледа.

Що е то сурвачка?

Сурвакането е сред най-обичаните и колоритни нашенски новогодишни обичаи. Основен атрибут е сурвачката - дрянова клонка, украсена с усукани разноцветни конци, с нанизани пуканки, прежда, всякакви сушени плодове и парички. И до ден днешен, в първите часове на Новата година българите взаимно се сурвакат, т.е. леко се потупват по гърбовете с въпросните пръчици с пожелание за здраве и благоденствие, докато изговарят някое ритуално нареждане, едно от които гласи:

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза,

пълна кесия с пари...

Живо, здраво до година, до година, до амина!”

По традиция, в първите часове на новата година, сурвакарите обикалят селището и сурвакат съседи и близки. А домакините им дават дребни пари или бонбони.

Още за тази колоритна, изпълнена с дълбока символика българска традиция, ще научите от материалите на Радио България:

Сурва, весела година…и „Сурвачката – магическата пръчка на българите




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00