Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вицепрезидентът откри български събор в Копенхаген

Снимка: пресссекретариат на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген седмия фолклорен събор "На мегдана на другата България". В събитието в датската столица се включиха участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

В словото си Йотова каза, че "богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури".


Вицепрезидентът благодари на всички, които поддържат жив българския дух за границата, пазят и разпространяват българския език, култура и традиции. „Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – дело, което създаде и разпространи писменост, книжнина, култура и духовност“, изтъкна Йотова. 

Още от категорията

Българите в САЩ са готови за изборите на 2 октомври

Т.н. мрежа на изборните доброволци в  чужбина отново  е молибизирана и  в пълна готовност за предстоящите на 2 октомври избори за български парламент. "Енергията, която съществува в последните няколко години след протестите през 2012 г. продължава да бъде..

публикувано на 26.09.22 в 17:05

Екатерина Стефанова сътворява мост между България и Нова Зеландия с картините си

Непозната, екзотична и далечна изглеждала Нова Зеландия за младата художничка Екатерина Стефанова, която преди 5 години се установява да живее и работи на хиляди километри от родината, но първо в Австралия. Промяната за нея била шокираща, не просто..

публикувано на 26.09.22 в 16:10

Обучение за учители в българските неделни училища започва в Пловдивския университет

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" организира онлайн обучения за педагогически специалисти, преподаващи в българските неделни училища зад граница. Първият курс е за преподаващи български език и литература в чуждоезикова среда и ще засегне също..

публикувано на 20.09.22 в 18:19