Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Иван Николов

Българите в Босилеград се надяват да гласуват и на предстоящите избори

Сънародниците ни в Босилеград чакат разрешение от сръбското външно министерство за откриване на избирателна секция за парламентарните избори на 2 октомври, каза за БНР директорът на Културно-информационния център в града Иван Николов. Той добави, че..

публикувано на 08.09.22 в 19:08

В българското неделно училище в Кишинев дни преди първия звънец

На 18 септември отваря врати, за новата учебна година, Българското неделно училище към библиотека „Христо Ботев“ в столицата на Молдова - Кишинев . По традиция сред гостите за първия учебен ден са посланикът на България в Молдова Евгени Стойчев и..

публикувано на 07.09.22 в 11:11
Снимка: Facebook /Генерално Консулство Ню Йорк

"Вземи книга, сподели книга" в българското консулство в Ню Йорк

По случай Деня на съединението Генералното консулство в Ню Йорк, САЩ, открива малка библиотека от типа "Вземи книга, сподели книга". Вземете, прочетете, върнете или споделете друга книга, приканват от представителството ни. Регистрация не е..

публикувано на 05.09.22 в 13:46