Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Българският културно-информационен център в Босилеград

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български..

публикувано на 14.03.23 в 09:06

Български ученици от два континента - на среща в Ню Йорк

Ученици от 10 и 12 клас на Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас са в САЩ, където посетиха седалището на ООН в Ню Йорк, след като през миналата година училището спечели проект на Централноевропейската инициатива. Целта на класирания сред трите..

публикувано на 14.03.23 в 00:03

Българчета зад граница ще проучват семейната история

Проект „Разкажи ми твоята история“, в който могат да се включат четири училища зад граница, стартира в началото на следващата учебна година. Това съобщиха в прессъобщение от Асоциацията на българските училища в чужбина. Пилотният проект е на младежкото..

публикувано на 13.03.23 в 18:23