Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 26 юли 2023 г.

Само преди ден стана ясно, че българското кисело мляко е вторият роден хранителен продукт, след „Странджански манов мед, регистриран в европейския Регистър на защитените наименования за произход. В „България днес“ на 26 юли с нескрита гордост ще ви разкажем историята и тънкостите в производството на една от тайните на дълголетието. Ще научите повече за откривателя на млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията в киселото мляко д-р Стамен Григоров, ще ви срещнем с жената, направила възможно промишленото производство на кисело мляко у нас и ще ви припомним вдъхновяващата история на Атанас Вълев, който завладява САЩ с бялото хранително злато на България. След това ще ви предложим „разходка“ из Музейния комплекс на Банско, за да ви покажем, че лятото е не само плаж и море, но и жива история. За финал сме подготвили музикален „Залък щастие“.Водещ на днешната програма е Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.49 - Новини от България

9.48 - Прогноза за времето у нас и по света

С любов и гордост говорим за българското кисело мляко:

16.00 - Кой е д-р Стамен Григоров, откривател на микроорганизъма, предизвикващ образуване на кисело мляко- Lactobacterium bulgaricum?

26.41 - „Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе“ -казва преди години инженер Мария Стефанова-Кондратенко за Радио България. Начело на научен колектив Мария Кондратенко създава първия метод за промишленото производство на кисело мляко в България в средата на 70-те години на миналия век. Назад в историята ни връща разговорът на Миглена Иванова с тази забележителна българка

40.40 - Българско кисело мляко завладява САЩ – разговор от съкровищницата на Радио България с Атанас Вълев, който от 30 години живее отвъд океана и показва на чужденците какво е истинско кисело мляко 

54.03 - Отчитаме засилен интерес през лятото на българи и чужденци към културно-историческото ни наследство, съхранено и показано в музеите – ще чуете по темата Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско пред кор. на БНР в Благоевград Кети Тренчева - от Хоризонт

61.30 - „Песен на деня“ – Представяме ви „Залък щастие“ на Георги Зайков, която е част от саундтрака към предстоящия късометражен филм "КраСиво" 

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 3 септември 2024 г.

В "България днес" става дума за корените – разказваме историята на една бесарабска българка от украинското село Виноградовка, която преди 30 години предприема път назад към прародината – България. Ще отскочим и до Поморие с любопитни..

публикувано на 03.09.24 в 19:00

България днес - 2 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за езика и традициите на банатските българи, провокирани от летния бал в Бърдарски геран – "столицата" на тази малко позната общност у нас. И още – разбираем ли е за българите палкенският език, с какво е..

публикувано на 02.09.24 в 19:00

България днес - 30 август 2024 г.

В последния петък на август правим опит да задържим лятото и детството в сърцата си – с музика и теми в "България днес". Пренасяме се под кубетата на най-голямата катедрала на Балканите – храмът "Св. Александър Невски" празнува днес. Но..

публикувано на 30.08.24 в 19:00