Само преди ден стана ясно, че българското кисело мляко е вторият роден хранителен продукт, след „Странджански манов мед, регистриран в европейския Регистър на защитените наименования за произход. В „България днес“ на 26 юли с нескрита гордост ще ви разкажем историята и тънкостите в производството на една от тайните на дълголетието. Ще научите повече за откривателя на млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията в киселото мляко д-р Стамен Григоров, ще ви срещнем с жената, направила възможно промишленото производство на кисело мляко у нас и ще ви припомним вдъхновяващата история на Атанас Вълев, който завладява САЩ с бялото хранително злато на България. След това ще ви предложим „разходка“ из Музейния комплекс на Банско, за да ви покажем, че лятото е не само плаж и море, но и жива история. За финал сме подготвили музикален „Залък щастие“.Водещ на днешната програма е Весела Кръстева. Приятно слушане!
1.49 - Новини от България
9.48 - Прогноза за времето у нас и по света
С любов и гордост говорим за българското кисело мляко:
26.41 - „Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе“ -казва преди години инженер Мария Стефанова-Кондратенко за Радио България. Начело на научен колектив Мария Кондратенко създава първия метод за промишленото производство на кисело мляко в България в средата на 70-те години на миналия век. Назад в историята ни връща разговорът на Миглена Иванова с тази забележителна българка
40.40 - Българско кисело мляко завладява САЩ – разговор от съкровищницата на Радио България с Атанас Вълев, който от 30 години живее отвъд океана и показва на чужденците какво е истинско кисело мляко
54.03 - Отчитаме засилен интерес през лятото на българи и чужденци към културно-историческото ни наследство, съхранено и показано в музеите – ще чуете по темата Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско пред кор. на БНР в Благоевград Кети Тренчева - от Хоризонт
Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар".
С мисъл за духовното послание на днешния ден, за традицията и пречупването ѝ през живота на съвременния човек, в "България днес" търсим отговор на въпроса, променил ли се е духът на Бъдни вечер? На 24 декември говорим за запазените и за "избледнелите" във..
Делник с аромат на празник – такъв е днешният 23 декември в страната ни. "България днес" ще ви предложи едно пътуване из историята и традициите на Коледа по нашите земи и ще ви напомни, че за поредна година и ние си имаме Коледно село. Празничната..
Игнажден е! Без значение дали „България днес“ е вашият информационен „полазник“ или просто традиционна спирка за информация, добро настроение и глътка българщина в делника – и днес ви..
Историята на Предаванията за чужбина на Българското национално радио, започнали късовълново излъчване през 1936-а, само година след основаването на..