Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 30 юли 2024 г.

За българското четмо и писмо зад граница и как простата храна ще съхрани родовата ни памет. Това са водещите теми в „България днес“ на 30 юли. Ще ви представим разказа на Константина Бело за тазгодишното училище по български език в Тирана и как една майка и дъщеря опазват корените и българския дух отвъд океана за над 40 малки наши сънародници. След това ще се върнем във Велинград, за да направим „радио гостуване“ на четири дами, които откриват и ценят красотата на живота в простите неща и ще пробудим любопитството на небцето ви към траханата с помощта на Теменужка Матева, която знае тайните на родното тестено изделие. Тези и още любопитни и интересни теми ви очакват в „България днес“ с водещ Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.37 – Актуална информация от България и света

9.04 – Прогноза за времето у нас и по света

14.30 – Как приключи Лятното училище по български език в Тирана, Албания ни разказва Костандина Бело

24.07 – Ново българско училище „Българика“ в Чикаго ще посрещне своите възпитаници за първи път през новата учебна година от септември

25.15 – Десет години след създаването на българското неделно училище „Зора“ в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния, САЩ ви срещаме с неговите основателки майка и дъщеря София и Ирина Кушлеви. Да пазим корените и българския си дух!

37.22 – Как документалният филм "Въпрос на вкус“ на Мария Вълкова ни предлага едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус, но с аромат на царевица с пепел и "пърженото млеко́"

47.06 –Тази събота в село Пелевун ще се проведе Първия празник на траханата в България. Специално за Радио България водещия организатор на събитието Теменужка Матева разказва повече за тази древна, питателна и много полезна храната, която днес е ключът към родовата памет на българите по думите й

61.35 – „Песен на деня“ – "La Musica" на Михаела Филева

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на пъпеша събира в Българево любителите на вкусния плод

На 27 и 28 юли в училищния парк на най-голямото каварненско село - Българево, ще се проведе Празник на пъпеша. Събитието е традиционно за Българево и се провежда за 16-а поредна година. Празничната програма и в двете вечери започва в 19.00 ч. Предвидени..

публикувано на 27.07.24 в 10:56

Български успех на Международния турнир на младите физици в Будапеща

Българският отбор се представи на изключително високо ниво по време на Международния турнир на младите физици (IYPT) в град Будапеща, където участваха 38 страни от целия свят. Родните ни състезатели заслужено спечелиха сребърни отборни медали...

публикувано на 27.07.24 в 10:25

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която..

публикувано на 27.07.24 в 10:05