Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 30 юли 2024 г.

За българското четмо и писмо зад граница и как простата храна ще съхрани родовата ни памет. Това са водещите теми в „България днес“ на 30 юли. Ще ви представим разказа на Константина Бело за тазгодишното училище по български език в Тирана и как една майка и дъщеря опазват корените и българския дух отвъд океана за над 40 малки наши сънародници. След това ще се върнем във Велинград, за да направим „радио гостуване“ на четири дами, които откриват и ценят красотата на живота в простите неща и ще пробудим любопитството на небцето ви към траханата с помощта на Теменужка Матева, която знае тайните на родното тестено изделие. Тези и още любопитни и интересни теми ви очакват в „България днес“ с водещ Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.37 – Актуална информация от България и света

9.04 – Прогноза за времето у нас и по света

14.30 – Как приключи Лятното училище по български език в Тирана, Албания ни разказва Костандина Бело

24.07 – Ново българско училище „Българика“ в Чикаго ще посрещне своите възпитаници за първи път през новата учебна година от септември

25.15 – Десет години след създаването на българското неделно училище „Зора“ в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния, САЩ ви срещаме с неговите основателки майка и дъщеря София и Ирина Кушлеви. Да пазим корените и българския си дух!

37.22 – Как документалният филм "Въпрос на вкус“ на Мария Вълкова ни предлага едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус, но с аромат на царевица с пепел и "пърженото млеко́"

47.06 –Тази събота в село Пелевун ще се проведе Първия празник на траханата в България. Специално за Радио България водещия организатор на събитието Теменужка Матева разказва повече за тази древна, питателна и много полезна храната, която днес е ключът към родовата памет на българите по думите й

61.35 – „Песен на деня“ – "La Musica" на Михаела Филева

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Гърция работят за потушване пожара в граничната планина Славянка

Ситуацията с пожара на българо-гръцката граница е доста тежка, обяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. В гасенето са включени два гръцки хеликоптера, два самолета, и два български военни хеликоптера. „Много е голям фронта на пожара, много е..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Преди летните отпуски е интензивен трафика с леки коли от Румъния, Сърбия и към Турция

Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от „Гранична полиция". На границата с Румъния трафикът е интензивен при „Кардам" на изход за товарни автомобили. Интензивен е трафикът и за леки коли на вход и изход по..

публикувано на 28.07.24 в 10:28

Неправителствено сдружение с кампания за справянето с нерегламентираните сметища у нас

Сдружение "BG Бъди активен" отправя покана до НПО организации, спортни клубове и образователни институции с цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията "НЕ на незаконните сметища", с фокус..

публикувано на 28.07.24 в 10:25