Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 30 юли 2024 г.

За българското четмо и писмо зад граница и как простата храна ще съхрани родовата ни памет. Това са водещите теми в „България днес“ на 30 юли. Ще ви представим разказа на Константина Бело за тазгодишното училище по български език в Тирана и как една майка и дъщеря опазват корените и българския дух отвъд океана за над 40 малки наши сънародници. След това ще се върнем във Велинград, за да направим „радио гостуване“ на четири дами, които откриват и ценят красотата на живота в простите неща и ще пробудим любопитството на небцето ви към траханата с помощта на Теменужка Матева, която знае тайните на родното тестено изделие. Тези и още любопитни и интересни теми ви очакват в „България днес“ с водещ Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.37 – Актуална информация от България и света

9.04 – Прогноза за времето у нас и по света

14.30 – Как приключи Лятното училище по български език в Тирана, Албания ни разказва Костандина Бело

24.07 – Ново българско училище „Българика“ в Чикаго ще посрещне своите възпитаници за първи път през новата учебна година от септември

25.15 – Десет години след създаването на българското неделно училище „Зора“ в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния, САЩ ви срещаме с неговите основателки майка и дъщеря София и Ирина Кушлеви. Да пазим корените и българския си дух!

37.22 – Как документалният филм "Въпрос на вкус“ на Мария Вълкова ни предлага едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус, но с аромат на царевица с пепел и "пърженото млеко́"

47.06 –Тази събота в село Пелевун ще се проведе Първия празник на траханата в България. Специално за Радио България водещия организатор на събитието Теменужка Матева разказва повече за тази древна, питателна и много полезна храната, която днес е ключът към родовата памет на българите по думите й

61.35 – „Песен на деня“ – "La Musica" на Михаела Филева

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мануел Сарацин

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните..

публикувано на 28.07.24 в 09:35

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50