Muzeu Historik në Sofje prezanton “Histori midis”

Krahas eksponateve nga ekspozita e vet e përhershme Muzeu Historik Regjional – Sofje hap më 13 gusht pjesën e parë të ekspozitës “Histori midis”, e cila do të vazhdojë deri në fund të shtatorit. Projekti është i fondacionit “Arti – vepra dhe..

botuar më 20-08-12 7.15.MD

Tregojnë skica të hershme të Kristos në qytetin Varna

Piktura mësimore dhe piktura me bojëra uji të piktorit me famë botërore me prejardhje bullgare Kristo janë të ekspozuara në Galerinë Artistike të Qytetit në Varna. Krijimet janë nga koha kur Hristo Javashev ka mësuar në Akademinë Kombëtare Artistike. Në..

botuar më 20-08-09 6.10.PD

Piktura të Vladimir Dimitrov-Mjeshtri “gjallërojnë” në projektin digjital të Cvetomill Ivanovit

Për ne, bullgarët, pikturat e Vladimir Dimitrov-Mjeshtrit janë si një kujtim nga fëmijëria dhe një mësim i paharruar për patriotizmin nga libri shkollor. Ky është mbase piktori ynë më i dallueshëm dhe i njohur, i cili bën një përshtypje të fortë dhe i..

botuar më 20-07-30 12.52.MD

Të rinj bullgarë janë duke pikturuar një pikturë të madhe në mur të stilit të Banksy

Krijues të rinj nga shkolla artistike “Mjeshtërit e rinj” në Kjustendill (Bullgari Jugperëndimore) do të shndërrojnë një vend të braktisur në një galeri nën qiell, informoi BTA. “Kështu në qytet do të kemi përveç galerisë me pikturat e Vlladimir..

botuar më 20-07-25 5.09.MD

“Mania e Filmit Veror - Bansko” prezanton peizazhe befasuese nga vendet e paarritshme

Adhuruesit e bukurisë ekstreme të natyrës do të mund të ndjekin në tre mbrëmje të radhës nga data 23 deri më 25 korrik përzgjedhjen e filmave më të mirë nga “Bansko Film Fest 2019”, njofton korrespondentja e Radios Kombëtare Bullgare Keti Trençeva. Në..

botuar më 20-07-23 12.26.MD

“Të shkëputesh” nga toka - film i shkurtër për skate kulturën në Festivalin “Burgas 2020”

“Skate modern” nga viti 2014, “I humbur në Karanca” nga viti 2019 dhe “Derisa të mos arrijmë Lindjen” nga viti 2018, janë pjesë nga titujt e filmave   të cilët do t’i detyrojnë shikuesit “të harrojnë” për gravitacionin tokësor gjatë kohës së..

botuar më 20-07-18 6.00.PD

Një ekspozitë e diplomantëve nga Parisi shtron çështjen për trashëgiminë kulturore të Bullgarisë

Deri më 29 korrik në Muzeun Historik Regjional në qytetin Vraca (në Bullgarinë Veriperëndimore), kurse pas kësaj në Sofje dhe në Plovdiv, diplomantët e kursit të specializuar të  arkitektëve për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore të paluajtshme..

botuar më 20-07-15 3.27.MD
Mirjana Basheva

Vdiq poetesha Mirjana Basheva

Në moshën 73 vjeçe vdiq poetesha Mirjana Basheva, e njohur ndër adhuruesit e saj si “Poetesha e butësisë kozmike”. Këngët me vjershat e saj në interpretim të grupeve të njohura bullgare të muzikës pop janë të dashura të shumë bullgarëve...

botuar më 20-07-13 9.08.PD

Eksponati i korrikut në Muzeun e Gabrovos: një pjatë me imazhin e Penço Semovit

Një pjatë e “Fondacionit bamirës Penço Ivanov Semov” është eksponati i muajit korrik në Muzeun Historik Regjional në qytetin Gabrovo. Në mesin e enës së zbukuruar me bollëk ndodhet imazhi i industrialistit bullgar Penço Semov, i cili ka kontribuuar për..

botuar më 20-07-12 4.10.PD

Bullgaria pret me keqardhje vendimin për katedralen “Shën Sofia” në Stamboll

Përkrahim thirrjet e bashkësisë ndërkombëtare për ruajtjen e regjimit të deritanishëm të aksesit në monumentin “Shën Sofia”, duke pasur parasysh historinë e tij dhe simbolin që ai e ka për fetë e krishtere dhe islame. Shpresojmë se do të ruhet..

botuar më 20-07-11 6.23.MD