Vjersha dhe poezi të reja, letra dhe dokumente, hedhin dritë të re mbi jetën e krijuesit bullgar Pejo Javorovit

Foto: BGNES

Vjersha të panjohura deri në këtë moment të poetit të madh bullgar Pejo Javorov do të botohen në një libër dhe shumë shpejt do të arrijnë deri tek adhuruesit e fjalës poetike. Përveç tyre në vëllim ka letra dhe dokumente të poetit, me vlerë të veçantë. Reliktet e vlefshme u zbuluan nga një person privat, i cili ia paraqiti Bibliotekës Kombëtare në kryeqytet, me lutje të konfirmohet se janë autentike.

Mes 19 dokumenteve, të cilat janë nga tetori i vitit 1912, dallohen 4 letra drejtuar veprimtarëve të Lëvizjes Nacional-Çlirimtare në Maqedoni Todor Aleksandrov, Hristo Çernopeev, Tane Nikollov dhe Todor Todorov. Krahas kësaj ka dokumente të lidhura me punën e poetit Javorov si kryebashkiaku i parë i bashkisë së qytetit Goce Dellçev, një copë prej një flamuri të vënë në kornizë dhe katër fatura. Ana autentike e tyre u dëshmua në mënyrë kategorike nga docentja Millkana Boshnakova - historiane dhe arkiviste.

Botimi i ri “Javorovi i panjohur” përmban momente interesante nga jeta e poetit, nga periudha, kur për herën e dytë ai nisi si komandant i reparteve të vullnetarëve opëlçenas për të luftuar për çlirimin e Maqedonisë. Mirëpo, me më shumë ndikim janë tri vjersha të panjohura deri tashti me vlerë të madhe letrare. Ata u deshifruan nga docentja Millkana Boshnakova dhe u paraqitën në mënyrë grafike nga kritiku letrar dhe studiues Pllamen Totev.

Një nga mitet për personalitetin e Pejo Javorovit ka të bëjë me çastin, kur ai pushoi së shkruari. Sipas studiuesve ai hoqi dorë nga poezia pas vdekjes së dashurisë së tij të parë – Mina Todorova në vitin 1910. Detajet e porsazbuluara nga jeta e tij nuk e përkrahin këtë tezë në prag të përvjetorit të 142 të lindjes së poetit revolucionar (13 janar të vitit 1878). Dhe kjo datë na jep arsye të kujtojmë përmasën e veprës së tij dhe talentin e tij të madh poetik, që la gjurma të thella në kujtesën tonë kombëtare. 

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


ATDHEU

Të dua, atdhe, dhe më mundon

shpesh pikëllimi i hidhur për ty,

shpinëkërrusur nën zgjedhën e qindra emrave

tërheq i ngratë vargonjtë e tu...


Po çfarë je ti? Tokë brenda kufijsh?

Dhe kjo luginë dhe ajo kodër nën shi e stuhi tretur,

të njëjtën baltë kanë, njësoj të vdekur

sot janë të dikujt, nesër të një tjetri"...


Përktheu: Olimbi Velaj, "Antologjia e poezisë ballkanike", Athinë, 2000

Më shumë nga rubrika

Teatri Satirik në Sofje – një vend i sigurt në kushtet e Covid-19

Teatri Satirik në kryeqytet tregon dhjetë shkaqe të cilët e radhitin ndër vendet më të sigurta publike në kohën e pandemisë. Spektatorët hyjnë dhe dalin përmes portave të ndryshme të gjera, ndërsa lëvizja realizohet nëpër korridore që nuk..

botuar më 20-10-19 2.56.MD

Tre kombësi me një ekspozitë të përbashkët për gratë – heroina

Qendra çeke në Sofje prezanton tre projekte - nga Çekia, Sllovakia dhe Bullgaria, të lidhura me personazhet e grave - të dashura dhe kontradiktore, të nderuara dhe të urryera, por të cilat kanë lënë gjurmë në histori dhe i kanë dhënë mundësi gjysmës së..

botuar më 20-10-17 6.05.PD
Kate Winslet

Kate Winslet në film për një kripto-mbretëreshë bullgare

Kate Winslet do të luajë në një film për mashtrime me kripto-valutë OneCoin, pas së cilës qëndron bullgarja Ruzha Ignatova. Filmi do të sqarojë aferën famëkeqe të miliardave, që përpara ca kohe tronditi rrethet financiare dhe do të mundohet të..

botuar më 20-10-14 7.05.PD