Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Tension i madh në pikëkalimin “Kullata – Promahon”

Foto: BGNES-arkiv

Udhëtimi për pushime detare në Greqi është i lejuar që nga data 15 qershor, por në momentin e tanishëm ai është vështirësuar shumë nga rreshtat kilometrikë në kufi. Që para se të hapet kufiri autoritetet bullgare paralajmëruan për rritje të shpejtë të trafikut dhe presion në pikëkalimet kufitare, por realiteti tejkaloi madje prognozat më pesimiste.

Sipas informacionit të korrespondentes sonë Keti Trençeva lëvizja në kufi është shumë e ngadaltë. Rreshti i kamionëve që presin në drejtim të Greqisë arriti 15 km. Qindra vetura dhe mijëra turistë janë bllokuar. Sipas fjalëve të njerëzve që po presin tensioni është i madh. Ndër ta është familja Nikollaevi, të cilët presin me dy fëmijët e tyre që nga ora 3.30 e mëngjesit:

“Njerëzit janë të zemëruar, sepse rreshtat janë shumë të gjatë – thotë zonja Nikollaeva.– Janë ndarë në dy. Në anën e Greqisë punon një sportel. Në territorin bullgar sportelet janë tri për automobilat dhe një për kamionët dhe autobusët. Përpunimi i dokumenteve nga ana greke është shumë i ngadaltë, sepse gjithçka kontrollohet... Nga ana jonë ka më shumë rend, por duhet të pritet shumë, ndërsa po të gjendesh një herë në rresht nuk mund të dalësh. I telefonuam Ministrisë së Punëve të Jashtme për të ndihmuar.”

Ju rikujtojmë se ditën e hënë pak para drekës Greqia hapi kufirin e saj tokësor vetëm për Bullgarinë. Kështu u hoq karantina shtatëditore për të gjithë që hynin në vend. Në fund të ditës situata u normalizua, vetëm shtetasit serbë duhej të ktheheshin. Dje u bë e qartë se edhe ata mund të shkojnë për pushime, por në kushtet e një kontrolli shumë të rreptë. Autoritet greke testojnë për koronavirus pothuajse çdo një turist. Dje në mbrëmje u bë e qartë se fqinji ynë jugor vendos kontroll drastik për të gjithë që hyjnë në vend, pavarësisht nëse janë shtetas të shteteve anëtare të BE-së, ose të vendeve të treta. Për problemin në fjalë morëm ripohim edhe nga ana e autoriteteve bullgare.

“Jashtëzakonisht intensive është lëvizja në pikëkalimin “Kullata-Promahon” – vë në dukje Llora Ljubenova nga “Policia Kufitare”. – Dhjetë nëpunës bullgarë në nëntë sportele dhe në një tjetër mobile punojnë në rrugën e dy vendeve. Ka vonesë suplementare edhe për shkak të kalimit të shtetasve serbë në Greqi, të cilët janë shtetas të vendeve të treta. Çdo një shtetas serb duhet të deklarojë me gojë para policit grek adresën ku do të vendoset dhe një numër telefoni. Shumica dërmuese prej tyre testohen për koronavirus. I këshillojmë shtetasit bullgarë për të përdorur pikëkalimin “Ilinden” dhe pikat e tjera kufitare në kufirin bullgaro-grek.”

Pritet reaksioni zyrtar i MPJ-së bullgare.


Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

Menaxhimi i pandemisë në kushtet e përjetësisë politike

Në fund të ditës së parë të punës të parlamentit të ri -15 prill , shërbimi qeveritar për shtypin njoftoi se Këshilli i Ministrave po e mbyll Shtabin Operativ Kombëtar për luftë me pandeminë. Vendimi u shpall pa ndonjë arsye ose informacion konkret..

botuar më 21-04-21 10.21.PD

Fëmijët e talentuar në gjendje jo të barabartë prapë do të kenë shans për zhvillim

Para 14 vitesh Mihaella Stojkova bashkë me një mik të saj vendosën të bëjnë të lumtur jetimë në qytetin Burgas. Kështu   filloi një nga fushatat më të mëdha bamirëse në vendin tonë. Disa vite më vonë Mihaella krijoi Shoqatën “Operacion Arushka prej..

botuar më 21-04-20 7.15.PD

115 vjet aviacion bullgar

Më 20 prill në vitin e largët 1906, një dekret i Mbretit Ferdinand shënoi fillimin e aviacionit bullgar përmes krijimit të Departamentit të Aviacionit. Muzeu Bullgar i Aviacionit na kujton këtë, si dhe faktin se bullgarët fluturuan për herë të..

botuar më 21-04-20 6.35.PD