Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Lagja artistike e Plovdivit Kapana nis të gjallërohet përsëri

Foto: Facebook /Kapana Fest Bazar

Pandemia e Covid-19 dhe kufizimet kundër epidemisë ndikuan negativisht shumë ngjarje kulturore, të planifikuara muaj të tërë më parë.Shumë evente u anuluan, të tjera – u shtynë për pjesën e dytë të vitit me shpresën se atëherë jeta do të vazhdojë të ndjekë ritmin e vet të zakonshëm. Por ka dhe njerëz, të cilët nuk kanë durim dhe tashmë guxojnë të organizojnë aktivitete të dryshme.

Pavarësisht se gjendja e jashtëzakonshme epidemike vazhdon deri në fundin e muajit qershor, organizatori i “Kapana Fest” në Plovdiv është i qetë për zhvillimin sa më të mbarë të një ngjarjeje tjetër të parapëlqyer nga qytetarët dhe miqtë e Plovdivit. Bëhet fjalë për pazarin e sendeve të artit, ku “aktorët kryesorë” janë zanatçinjtë e Bullgarisë. Sipas Nikolla Sivkovit nuk do të ketë pengesa për zhvillimin e tij në periudhën 18-21 qershor, sepse:


Tregu gjithmonë organizohet në mënyrë, e cila u përgjigjet masave kundër epidemisë. Gjithmonë respektojmë higjienën e duhur dhe ambientet dezinfektohen para ardhjes së qiramarrësve. Objektet janë të ndara nga njëra-tjetra dhe në këtë mënyrë respektojmë distancën sociale. Klientët do të mbajnë distancën e duhur dhe nuk do të lejojmë grumbullimin në një vend të shumë njerëzve. Në secilën stendë janë siguruar dezinfektues dhe doreza, kurse shitësit do të mbajnë maska”.

Theksat në katër ditët të pazarit do të jenë veprat e 80 autorëve bullgarë, imagjinata e të cilëve nuk njeh kufi. Stolisje të punuara me dorë, lojëra tavoline, suvenire, libra, kombinime mbresëlënëse të shijeve të ushqimeve dhe pijeve të pazakonshme janë vetëm disa nga gjërat, të cilët do të tërheqin vëmendjen e vizituesve të lagjes.

Ekspozita fotografike “Copë toke” e Johana Trajanova do të provokojë njerëzit që të shikojnë natyrën me sy të tjerë, të ndiejnë njëkohësisht forcën dhe brishtësinë  e saj. Për këtë do të ndihmojë përzierja e vizionit dhe tingullit nën një kube druri në Stadiumin Romak të qytetit.

Adhuruesit e pllakave të gramafonit gjithashtu do të gjejnë vendin e vet në treg në stendën e posaçme muzikore. Aty mund të gjejnë seleksionim interesant të muzikës së viteve 60-90-të të shekullit të kaluar, të zgjedhur nga DJ Stefan Kolev – Skill.


Duke folur për “Kapana Fest” – festivali më i madh i qytetit të Plovdivit, ai di të zhvillohet në mes të verës, në gusht.

“Në shtator, kur zakonisht organizojmë festivalin, shpesh kemi punuar në stuhi shiu – tha Sivkov. – Gushti është muaji, në të cilin moti bëhet më i mirë, sepse korriku është muaji më i ngrohtë. Përveç kësaj në gusht zakonisht nuk ka ngjarje kulturore, kurse në shtator programi kulturor është plot. Ky do të jetë edicioni i dhjetë i festivalit, prandaj do t’u tregojmë njerëzve si dukej festivali në edicionin e vet të parë. Njëra nga skenat do të duket në të njëjtën mënyrë siç dukej para dhjetë vjetësh. Po përgatitim dhe skenat e tjera”.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Piktori Stoill Mirçev – me ekspozitë jubile në Sofje

Krijuesi Stoill Mirçev punon në fushën e grafikës së aplikuar, të pikturës dhe të plastikës së vogël. Krijimet, e prezantuara në ekspozitën e tij, të renditur në galerinë e Lidhjes së Piktorëve Bullgarë, në rrugën e kryeqytetit “Shipka”6, janë..

botuar më 20-09-19 5.40.PD

Një shëtitje në të kaluarën e kryeqytetit tregon nëse e njohim qytetin tonë

Që nga kohërat antike Sofja ka qenë një qendër e kulturave,е popujve dhe е etnosevetë ndryshme, kurse shkaku më i rëndësishëm për këtë është pozicioni i saj strategjik-në udhëkryq midis Evropës Perëndimore dhe Lindjes së Afërt. Transformimi global i..

botuar më 20-09-17 3.36.MD

“Tanda” - një film bullgar për dashuri dhe vetmi është ndër favoritët për Oskarët Studentorë

Tanda është një term në tango, i cili do të thotë 4 pjesë të vallëzuara me të njëjtin partner. Kështu titullohet dhe filmi dokumentar i Teodora-Kosara Popovas - studente në Akademinë Kombëtare të Arteve  Teatrale dhe të Kinemasë, që ka të gjitha..

botuar më 20-09-16 12.13.MD