Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Itineraret letrare”: në gjurmët e autorëve të shquar bullgarë

Foto: Facebook / “Itineraret lertate”

Projekti i fondacionit “Lexo Sofjen” prezanton histori për shkrimtarë, poetë, teorikë dhe historianë të letërsisë në shëtitjet, të cilat prezantojnë jetën letrare të kryeqytetit nga e kaluara deri tani. Një pjesë prej programit është e përshtatshme për fëmijë. Ciceronia e shëtitjes më 27 qershor ishte shkrimtarja dhe përkthyesja Zornica Hristova, e cila i çoi adhuruesit e letërsisë nëpër “shtigjet” e veprave të autorëve Valeri Petrov, Dora Gabe, Elin Pelin, Vëllezërit Mormarevi dhe ilustrimet e piktorit Vadim Llazarkeviç .

"Në gjurmët e Djalit Blu" është titulli i itinerarit letrar, kushtuar poetit Aleksandër Vutimski. Për të do të tregojë Kallojan Pramatarov – poet, përkthyes nga frëngjishtja dhe arkeolog. Më 1 korrik kjo shëtitje do të fillojë afër një nga hotelet më të vjetra në Sofje, do të vazhdojë përgjatë rrugës “Rakovski”, në të cilën ndodhet shtëpia e Vutimskit dhe do të mbarojë në “Kopshtin e Doktorëve”, ku poeti ka punuar ca kohë si roje.

Shëtitja me Ivan Vazovin dhe Evgenia Marsin do të organizohet më 8 korrik dhe 26 gusht. Grupin e adhuruesve të letërsisë do ta shoqërojë Katja Zografova, e cila është autore e 15 librave, kushtuar mjeshtërve më të mëdhenj bullgarë të pendës.

Ngjarja e fundit e programit “Itineraret lertate” do t’i kushtohet 135-vjetorit të lindjes dhe 60-vjetorit të vdekjes së një nga poetëve më të talentuar bullgarë në fillim të shekullit të XX-të – Nikollaj Liliev. Shëtitja do të fillojë në shtëpinë metaforike të poetit dhe do të mbarojë në atë, në të cilën ka jetuar. Pika e parë e itinerarit është teatri Popullor “Ivan Vazov”, ku Nikollaj Liliev ka qenë dramaturg në vazhdim të 30 vjetëve, kurse ajo e fundit – një rrugë në lagjen “Llozenec”, e cila mban emrin e autorit.

Edicioni i dytë i “Itinerareve letrare” vazhdon nga qershori deri në tetor dhe shëtitjet janë falas për ata që dëshirojnë të mësojnë më shumë për letërsinë tonë.

Më shumë nga rubrika

Tregojnë skica të hershme të Kristos në qytetin Varna

Piktura mësimore dhe piktura me bojëra uji të piktorit me famë botërore me prejardhje bullgare Kristo janë të ekspozuara në Galerinë Artistike të Qytetit në Varna. Krijimet janë nga koha kur Hristo Javashev ka mësuar në Akademinë Kombëtare Artistike. Në..

botuar më 20-08-09 6.10.PD

Piktura të Vladimir Dimitrov-Mjeshtri “gjallërojnë” në projektin digjital të Cvetomill Ivanovit

Për ne, bullgarët, pikturat e Vladimir Dimitrov-Mjeshtrit janë si një kujtim nga fëmijëria dhe një mësim i paharruar për patriotizmin nga libri shkollor. Ky është mbase piktori ynë më i dallueshëm dhe i njohur, i cili bën një përshtypje të fortë dhe i..

botuar më 20-07-30 12.52.MD

Të rinj bullgarë janë duke pikturuar një pikturë të madhe në mur të stilit të Banksy

Krijues të rinj nga shkolla artistike “Mjeshtërit e rinj” në Kjustendill (Bullgari Jugperëndimore) do të shndërrojnë një vend të braktisur në një galeri nën qiell, informoi BTA. “Kështu në qytet do të kemi përveç galerisë me pikturat e Vlladimir..

botuar më 20-07-25 5.09.MD