Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Të larguar, por më afër” – Festivali i Dhjetë i Shkencës në Sofje

Foto: BGNES

Cilat janë mitet dhe cilat janë të vërtetat në të ushqyerit? Për lojën e gjeneve dhe si të plakemi më me ngadalë? Cilat janë sfidat  përpara intelektit artificial? Çfarë gjëje të përbashkët kanë fizika dhe muzika? Përgjigjet e këtyre pyetjeve kureshtare shkencore do të mundohet t’i japë edicioni i dhjetë jubile i Festivalit të Shkencës në Sofje (Sofja Teh Park, 26-27 shtator).

Nën moton “Të larguar, por më afër” dhe gjatë këtij viti, pavarësisht nga Covid-19, në një vend mblidhen shkencëtarë bullgarë dhe të huaj, që të mund të prezantojnë çuditë e botës, në të cilën jetojmë. Vizitorët do të kuptojnë  sesi mund të shpëtojmë dhe të ruajmë planetin tonë, duke konsumuar më pak, cila është e ardhmja e mjekësisë, cilat janë rreziqet biologjike dhe si të përgatitemi për to.  Do të jepet një qartësi mbi tema si kataklizmat e mëdha në Kozmos, vullkanet dhe hënat e ngrira dhe nëse mundet të kthehemi në qenie biplanetare. Do të shënohen dhe përvjetorë të rëndësishëm shkencorë: 100 vjet nga lindja e Rosalind Franklin, Ray Bradbury dhe Isaac Azimov, 90 vjet nga zbulimi i planetit Pluton, 30 vjet nga nisja e Teleskopit Hapësinor Hubble.

Festivali i Shkencës në Sofje  është krijuar gjatë vitit 2011 nga Këshilli Britanik dhe Shoqata “Forum Demokrit” dhe është nën patronazhin e Ministrisë së Arsimit dhe të Shkencës. Akoma që me еdicionin e vet të parë fiton një numër të madh adhuruesish dhe u kthye në një vend pa kufi midis shkencës dhe kulturës

Më shumë nga rubrika

Bullgarët nga Bosilegradi do të jenë mes spektatorëve në një koncert gala në Sofje me rastin e 3 marsit

Shoqata e Bosilegradit "GLAS" feston njëmbëdhjetë vjet nga themelimi dhe shtatë vjet nga funksionimi i portalit "Glaspress" me një ekskursion njëditor në Sofje më 2 mars. Gjithsej 50 miq dhe partnerë të shoqatës, të cilët do të udhëtojnë në kryeqytetin..

botuar më 24-03-02 9.10.PD
Zarica Dinkova

“Shtëpia e Trëndafilit” do të prezantojë Luginën e Trëndafilave në Sofje

"Shtëpia e Trëndafilit", kushtuar Luginës së Trëndafilave të Bullgarisë, do të ndërtohet në Sofje. Në të do të prezantohet historia dhe pasuria e Luginës së Trëndafilave për turistët vendas dhe të huaj. “Ideja është që kjo të jetë një pikënisje për..

botuar më 24-03-02 5.25.PD

Qeveria miratoi ndryshimet në ligjin për të huajt, duke lehtësuar qëndrimin në vendin tonë

Qeveria në mbledhjen e sotme miratoi projektligjin për ndryshime në Ligjin për të Huajt në Bullgari. Qëllimi është lehtësimi i regjimit të qëndrimit në vendin tonë për qytetarët nga vendet e treta – specialistë të kualifikuar dhe punëtorë sezonalë...

botuar më 24-02-28 3.40.MD