Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Profilaksia është metoda kryesore për luftimin e kancerit të gjirit

Tetori është muaji botëror për luftimin e kancerit të gjirit. Edhe sivjet që nga fillimi i muajit startuan fushatat kombëtare për analiza falas për prevencë të sëmundjes në tërë vendin.

Kanceri i gjirit është sëmundja më e përhapur ndër gratë. Çdo vit në botë sëmuren 2 mln veta. 600 000 prej tyre vdesin. Në shtetet më të zhvilluara sëmundja haset më shpesh. Për fat të keq në Evropë Bullgaria është ndër vendet ku sëmundja diagnostikohet më vonë dhe vdekshmëria është më e madhe. Sipas dr. Gavrill Nakov nga spitali “Tokuda” në Sofje shkaku për këtë është profilaksia e parregullt dhe mungesa e politikës shtetërore të skriningut:

Dr. Gavrill Nakov

“Sëmundja zbulohet në një etapë të vonshme, kur mund të bëhet shumë pak për pacientin. Ka faktorë, të cilat kontribuojnë për këtë sëmundje, duke filluar nga historia familjare, stresi, pirja e duhanit, mënyra e jetesës, mbipesha. Prandaj, është mirë që gratë të vijnë më shpesh për analiza profilaktike.

Një prej mënyrave më të reja janë fotografimi me rezonancë magnetike dhe mamografia 3D, por ato nuk zëvendësojnë mamografinë tradicionale, tha specialisti në një intervistë për BNR-Radio Sofje dhe vuri në dukje një tendencë pozitive: "Pacientët tani janë më aktivë dhe kërkojnë vetë informacion për sëmundjen".

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: arkiv

Më shumë nga rubrika

Nxënës nga qyteti Shumen fituan një garë ndërkombëtare me një video për Bullgarinë

Nxënës nga gjimnazi i gjuhëve të huaja në qytetin Shumen fituan çmimin për një video më të mirë në projektin ndërkombëtar “Village Corner”. Qëllimi i iniciativës është që të inkurajojë bashkëpunimin midis nxënësve nga shtetet e ndryshme, përmes së cilës..

botuar më 20-11-23 12.08.MD

Postat bullgare pranojnë letra për Babagjyshin e Krishtlindjeve

Për vit të 25 të radhës “Postat bullgare” organizojnë konkursin “ Letra më e bukur drejtuar Babagjyshit të Krishtlindjeve”.  Që korrespondenca që të jetë e vlefshme në zarf duhet të ketë pullë postare dhe marrësi të jetë “Babagjyshi i..

botuar më 20-11-22 1.43.MD

Bullgarët janë të mendimit, se gjendja e demokracisë po përkeqësohet

Shumica e bullgarëve shpresojnë në ndërhyrjen e institucioneve evropiane në problemet e brendshme të vendit, tregon një studim i agjencisë “Sova Haris” nga nëntori. 60% prej të anketuarve përkrahin konkluzionin kryesor të Parlamentit Evropian,..

botuar më 20-11-22 1.09.MD