Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Filloi një fushatë për mbrojtjen e arinjve në Bullgari

Foto: WWF

Organizata ekologjike WWF startoi një fushatë dhuruese për mbrojtjen e arinjve në Bullgari. Me paratë e mbledhura do të formohet një Repart Shpëtues i Arinjve për raste emergjente. Shkaku është se çdo vit afro 100 arinj bëhen viktimë e gjuetarëve pa leje, ku për 10 vjetët e fundit numri i arinjve bojë kaf tek ne është përgjysmuar. Prania e lehtë deri tek ushqimi përmes koshave të plehrave në vendet e populluara malore shton potencialin për konflikt midis njeriut dhe arinjve. “Zgjidhja është të minimizojmë mundësinë e arinjve të kenë prani të lehtë deri tek ushqimi i ofruar nga njeriu - koshat e plehrave  në qendrat turistike, rreth shtëpive për pushim, rreth ski-pistave, sepse shumë shpesh, më tutje po këta arinj fillojnë të hyjnë dhe nëpër fshatra dhe qytete dhe të bëjnë dëme” - sqarojnë ekspertët.

Dëshira e ekologëve nga WWF dhe nga Shoqata për Natyrën e Egër “Ballkanet” është që pas studimit të thelluar të kërcënimeve, përpara të cilëve  është drejtuar lloji, të krijojnë kushte për stabilizimin e popullimit të arinjve tek ne. Reparti Shpëtues i Arinjve do të lëvizë arinjtë, të cilët kanë hyrë në vendet e populluara dhe do të shpëtojë ekzemplarët e dëmtuar.

“Qëllimi është që të kemi gatishmëri për reagim të ngutshëm, kurse pas kësaj dhe të ndihmojmë bashkëjetesën midis njerëzve dhe arinjve, që në Evropën Jugore, kurse pjesërisht dhe në tokat tona, është të paktën prej 6-7 mijë vjetve, qëkurse ka blegtori”, sqaroi Kostadin Vëllçev, ekspert në zyrën bullgare të Fondit Botëror për Natyrën e Egër.


Më shumë nga rubrika

Fotografë do të prezantojnë jetën e bullgarëve besarabë

Fotografët Mihaella Arojo dhe Denisllav Stojçev ndodhen në qytetin moldavian Taraklia, që të fotografojnë jetën e bullgarëve besarabë , informoi BTA. Ideja e tyre është që nëpërmjet fotografive të tregojnë për bashkatdhetarët tanë, të cilët..

botuar më 21-01-16 10.11.PD

Sofja me një buxhet rekord për vitin 2021

Mbi 963 mln. euro është buxheti i planifikuar i Sofjes për vitin 2021, bëri të ditur Kryetarja e Bashkisë së Sofjes Jordanka Fandëkova. Prioritetet kryesore janë remonti dhe ndërtimi i arterieve rrugore, kanalizimi, sigurimi i vendeve për fëmijët..

botuar më 21-01-15 5.19.MD

Situata në Bullgari në lidhje me Covid-19 po përmirësohet në mënyrë të qëndrueshme

Masat kundra epidemike kanë sjellë rezultate jashtëzakonisht të mira, shpalli në brifingun e sotëm ministri i shëndetësisë profesori Kostadin Angjellov. Në 15 rrethe të vendit sëmundshmëria është ulur në 150 veta nga 100 mijë, derisa numri i të shëruarve..

botuar më 21-01-14 2.37.MD