Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

U miratua Plani Kombëtar për Vaksinimin kundër Covid-19

Foto: BGNES

Në një mbledhje të Këshillit të Ministrave u miratua Plani Kombëtar për Vaksinimin kundër Covid-19. Këtë e njoftoi në një brifing Ministri i Shëndetësisë profesor Kostadin Angellov. Në hartimin e planit u shfrytëzuan rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë në përputhje me veçoritë e shëndetësisë bullgare. Plani është i hapur për aktualizim në varësi të situatës, theksoi ministri.

Kush dhe kur do të vaksinohet?

Sipas planit më parë do të vaksinohet personeli mjekësor – mjekë, dentistë, specialistë të kujdesit shëndetësor, farmacistë dhe personeli ndihmës, si dhe nëpunësit e Ministrisë së Punëve të Brendshme. Në këtë kategori hyjnë përafërsisht 234 000 persona.

Faza e dytë e vaksinimit do të përfshijë specialistët pedagogë, përdoruesit dhe stafi i institucioneve sociale dhe stafi i fermave të vizonëve – përafërsisht 112 080 veta.

Faza e tretë përfshin të gjithë që marrin pjesë në funksionimin e veprimtarive kryesore të jetës publike si për shembull të punësuarit në strukturat e sistemeve të furnizimit me ujë dhe të kanalizimit.

fazën e katërt hyjnë njerëzit në moshë nga 65 vjeç dhe sipër dhe njerëzit me sëmundje kronike.

Faza e pestë do të mbulojë grupet e prekshme për shkak të rrezikut të lartë epidemiologjik të infeksionit që lidhet me kushtet dhe mënyrën e tyre të jetesës.

Zonimi

Për qëllime të vaksinimit, vendi do të ndahet në 6 rajone. Secili prej tyre ka personin përkatës përgjegjës – Inspektorati Shëndetësor Rajonal (IShR), i cili do të kryejë logjistikën.

Për rajonin 1 përgjegjës është IShR – Vraca, për rajonin 2 përgjegjës është IShR – Veliko Tërnovo, për rajonin 3 përgjegjës është IShR – Varna, për rajonin 4 përgjegjës është IShR – Sofje, për rajonin 5 përgjegjës është IShR – Plovdiv, për rajonin 3 përgjegjës është IShR – Burgas.

Vaksinimi do të jetë vullnetar

Ministër Angellov edhe një herë theksoi, se vaksinimi do të jetë vullnetar pas një dëshire të qartë nga ana e personit të vaksinuar dhe pëlqimit të tij të informuar për vaksinën të cilën ai e ka zgjedhur.

Vaksinat do të aplikohen pas lejes së Agjencisë Evropiane të Ilaçeve. “Duhet të imunizohet të paktën 75 për qind të popullsisë për të jetë mbrojtur gjithë shoqërinë” theksoi kryeinspektori shëndetësor shtetëror docent Angell Kunçev.

Përpilues: Miglena Ivanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Fotografë do të prezantojnë jetën e bullgarëve besarabë

Fotografët Mihaella Arojo dhe Denisllav Stojçev ndodhen në qytetin moldavian Taraklia, që të fotografojnë jetën e bullgarëve besarabë , informoi BTA. Ideja e tyre është që nëpërmjet fotografive të tregojnë për bashkatdhetarët tanë, të cilët..

botuar më 21-01-16 10.11.PD

Sofja me një buxhet rekord për vitin 2021

Mbi 963 mln. euro është buxheti i planifikuar i Sofjes për vitin 2021, bëri të ditur Kryetarja e Bashkisë së Sofjes Jordanka Fandëkova. Prioritetet kryesore janë remonti dhe ndërtimi i arterieve rrugore, kanalizimi, sigurimi i vendeve për fëmijët..

botuar më 21-01-15 5.19.MD

Situata në Bullgari në lidhje me Covid-19 po përmirësohet në mënyrë të qëndrueshme

Masat kundra epidemike kanë sjellë rezultate jashtëzakonisht të mira, shpalli në brifingun e sotëm ministri i shëndetësisë profesori Kostadin Angjellov. Në 15 rrethe të vendit sëmundshmëria është ulur në 150 veta nga 100 mijë, derisa numri i të shëruarve..

botuar më 21-01-14 2.37.MD