Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Sekretet e kodrës "Kaleto" pranë fshatit Debnevo rrethi i qytetit Trojan

Pamje panoramike te kalaja afër fshatit Debnevo, pas përfundimit të hulumtimit të këtij viti.
Foto: troyan.bg

Kalaja nga antikiteti i vonë pranë fshatit piktoresk Debnevo, në rajonin e qytetit Trojan, po studiohet prej viteve. Ndaj momentit arkeologët kanë zbuluar muret e fortesës, si dhe objekte të prodhimit të ruajtura mirë.  

Gjetjet në territorin e kalasë i përkasin periudhës së antikitetit të vonë  dhe Mbretërisë së Dytë Bullgare/ shekulli i 12-14/. Sistemi i fortifikimit të ish kalasë është i përbërë prej dy mureve paralele-koncentrike, të pajisur me kulla drejtkëndëshe, dy porta për karroca dhe një për kalimtarët në këmbë. Te pjesa verilindore të kalasë ekipi i krye asistentit doktori Stiljan Ivanov zbulon themelet e 17 godinave të veçanta të banimit dhe ekonomike, si dhe të ndërtesave të garnizoneve ushtarak.

Stiljan Ivanov përpara murrit rrethues lindor të kalasë.

Në kodrën “Kaleto” janë zbuluar po kështu një nekropol i krishterë me 145 varre nga periudha e mbretërve Ivan Aleksandër/vitet 1331-1371/ dhe Ivan Shishman /vitet 1371-1395/, si dhe varre nga shekujt 16-17.

Pamja e një pjese nga strukturat e zbuluara arkeologjike.

Sëpata prej guri kalkolitik / mijëvjeçari V para Krishtit /, një vatër e rrumbullakët e suvatuar me argjilë nga epoka e hekurit të vonë / IV - III para Krishtit / si dhe pjesë të enëve dhe rruazave të boshtit prej balte janë ndër gjetjet më të fundit këtë verë .

Pjesë nga murri i një dhome nga antikiteti i vonë në një nga sondazhet e studiuara.

Themelet e ndërtesave antike të vonë të kalasë shtrihen drejtpërdrejt mbi shtresën e epokës së hekurit të vonë. Muret e tyre janë me një trashësi 0,70 -0,80 metra, kurse qeramika dhe monedhat prej bakri datojnë nga fundi i shekujve të 4-5. Ekipi i krye-asistentit, doktor Stiljan Ivanov gjen gjurmë nga një banesë të lashtë bullgare nga periudha e shekujve 9-10 , si dhe të artefakteve nga mesjeta e vonë.

Një dekorim i vjetër bullgar nga periudha e Mbretërisë së Parë Bullgare (vitet 681 – 1018).

Aktualisht gjetjet po spastrohen prej një restauruesi, pas së cilës  do të transferohen në Fondin “Arkeologji” pranë Muzeut të Zanateve në qytetin Trojan, që të mund të shikohen nga publiku i gjerë, njoftoi Agjencia Bullgare e Lajmeve.

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: troyan.bg

Më shumë nga rubrika

118 vjet nga fillimi i Kryengritjes së Ilindenit

Me ngjarje të shumta në Plovdiv, Ruse, Haskovo dhe Bllagoevgrad Bullgaria nderon sakrificën e heronjve të Kryengritjes së Ilindenit. Më 2 gusht 2021 (sipas kalendarit të vjetër, sipas stilit të ri kjo është data 20 korrik) shënohen 118 vjet nga..

botuar më 21-08-02 1.19.MD

Herakleja Sintika po vazhdon të zbulojë pasuritë e veta të lashta

Që nga fillimi i stinës së re arkeologjike, e cila ka filluar më 1 qershor, arkeologët u ndeshën me një mori artefaktesh të vlefshme, derisa kanë studiuar qytetin e lashtë Herakleja Sintika , të vendosur në rajonin e vendbanimit Rupite. Midis tyre është..

botuar më 21-07-31 9.05.PD

Të krishterët nderojnë Shtatë Shenjtorët dhe Shën Pantalejmonin

Më 27 korrik Kisha Ortodokse Bullgare nderon shëruesin Shën Pantelejmonin dhe veprën e Shtatë Shenjtorëve , dishepujt e apostujve Shenjtorët Kiril dhe Metodi - Klementi , Naum, Sava, Gorazd dhe Angelari. Tradicionalisht, kisha nderon..

botuar më 21-07-27 10.57.PD