I dhuruan Bullgarisë një pronë lidhur me jetën e revolucionarit Hristo Botev në fshatin Zadunaevka

Shtëpia e Botevit në Zadunaevka
Foto: arkiv

Qeveria miratoi zotërimin falas nga shteti bullgar të një dhurimi të ndërtesave në Ukrainë, në të cilat revolucionari dhe poet Hristo Botev jetoi dhe punoi në periudhën e viteve 1866-1867. Këtë e njoftoi qendra e shtypit pranë qeverisë. Ndërtesat do të bëhen pronë publike shtetërore dhe do të menaxhohen nga  Ministria e Arsimit.

Në vitin 2015, prona, e cila është në fshatin Zadunaevka, rajoni i Odesës, u riregjistrua te një noter shtetëror përmes marrëveshjeve të dhurimit midis pronares Maria Vakarenkova dhe Dimitër Tuçkovit - atëherë Konsull i Përgjithshëm i Bullgarisë në Odesë.

Pas rindërtimit të ndërtesave, Dimitër Tuçkov shprehu dëshirën e vet për t'ia dhuruar pronën falas shtetit bullgar.


Më shumë nga rubrika

Si kanë ngjarë çizmet e bullgarëve përpara 1300 vjetëve

Kur vizitojmë ndonjë muze ose shikojmë kronika historike, shumë pak veta prej nesh kushtojnë vëmendje se me çfarë kanë qenë të mbathur paraardhësit tanë. Mënyra e jetesës dhe përpara dhe tani përcakton dhe llojin e këpucëve. Sot, ato janë një pjesë..

botuar më 21-06-14 7.15.PD

Dialogu midis artit dhe pushtetit në Bullgari në vitet 70-të të shekullit XX

“Njerëzimi është aq i njëjtë në çdo kohën sa që historia nuk na informon për ndonjë gjë të re ose të çuditshme në këtë moment. Ndryshojnë vetëm normat morale dhe etike” – me këtë citat të Davide Hume nga “Studimi i njohurive njerëzore” (1738)..

botuar më 21-06-12 10.25.PD

Kremtojmë Ngjitjen në Qiej të Zotit Krisht

Më 10 qershor sivjet Kisha Ortodokse Bullgare kremton Ngjitjen në Qiej të Zotit Krisht ose Ditën e Shpëtimit Njerëzor. Kjo festë gjithnjë bie ditën e enjte 40 ditë pas Pashkëve. Sipas besimeve të krishtera pas Ringjalljes Jisu Krisht mbeti në Tokë..

botuar më 21-06-10 10.51.PD