Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgaria shpreh keqardhje për bllokimin e përfundimeve të Këshillit të BE-së për zgjerimin

Foto: mfa.bg

Bullgaria shprehu keqardhje që pasi më 16 dhjetor vendet anëtare të BE-së miratuan konkluzionet e Këshillit të BE-së mbi Procesin e Zgjerimit, Çekia dhe Sllovakia papritmas bllokuan tekstin duke deklaruar se ai është i pakënaqshëm, transmetoi BTA.

Në konkluzionet me këmbënguljen e Bullgarisë u regjistrua rëndësia e marrëveshjeve të Maqedonisë së Veriut me Bullgarinë dhe Greqinë dhe se aplikimi i tyre do t’u japë fund të gjitha pretendimeve të bazuara mbi interpretimin e gabuar të historisë.

“Vetoja mbi konkluzionet e Këshillit kërcënon të minojë besimin në BE dhe pengon që BE t’i përcjellë sinjalet aq të domosdoshme Ballkanit Perëndimor për të stimuluar reformat që vendet kandidate duhet të realizojnë” theksohet në pozitë.

Nga Ministria e Punëve të Jashtme saktësojnë se konkluzionet e Këshillit të BE-së për zgjerimin nuk kanë asgjë të përbashkët me procesin e miratimit të kornizave negociuese me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Bullgaria përkrah kornizën negociuese për Shqipërinë dhe mirëpret kohën e siguruar suplementare për përmirësimin e kornizës negociuese për Maqedoninë e Veriut.


Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Greqia kërkoi në OKB që Turqia të kthejë statutin e muzeut të “Shën Sofjes” Greqia bashkë me një sërë organizatash ndërkombëtare, kërkon nga Turqia për të kthyer statusin e mëparshëm të muzeut të “Shën Sofjes” në Stamboll. Monumenti antik..

botuar më 21-02-26 3.00.MD

A është e pashmangshme që Bullgaria të drejtohet nga një koalicion?

Bullgaria ndodhet para zgjedhjeve më të rëndësishme që nga fillimi i tranzicionit drejt demokracisë, pohojnë analizatorët në vend. Deri në fillimin e fushatës paraelektorale mbeten ditë të numëruara. Sa njerëz do të shkojnë deri tek kutitë e votimit - kjo..

botuar më 21-02-25 11.59.PD

Për bullgarët Rusia, Kina dhe SHBA-ja do të jenë superfuqitë në të ardhmen e afërt

Duke i përgjigjur pyetjes se cilat do të jenë super fuqitë gjatë 2030 58% e bullgarëve e vendosin Rusinë në   vend të parë, 50% e vendosin Kinën dhe 46% - Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Kjo tregon një studim global i Asociacionit Ndërkombëtar..

botuar më 21-02-23 12.02.MD