Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nderojmë viktimat e “Gjykatës Popullore” që nga viti 1945

Foto: arkiv

Kaluan 76 vjet nga nata midis 1 dhe 2 shkurtit të vitit 1945 kur të ashtuquajturat “armiq të popullit” u vranë në zbatim të dënimeve të shpallura nga “Gjykata Popullore”. Gjykatat popullore në fjalë organizoheshin në shtetet që ishin në sferën sovjetike të ndikimit gjatë viteve të para pas fundit të Luftës së Dytë Botërore. Mirëpo, në asnjë prej këtyre vendeve kjo tribunë civile nuk ka shpallur kaq shumë dënime me vdekje, si ajo në Bullgari.

Është krijuar me një Urdhër-Ligj "për shpalljen e dënimeve nga një Gjykatë Popullore kundër fajtorëve për përfshirjen e Bullgarisë në luftën botërore kundër kombeve aleate dhe për mizoritë e lidhura me të ", miratuar më 30 shtator 1944. U përket regjentëve, ministrave, deputetëve të Legjislaturës së XXV të Kuvendit Popullor, klerikëve të lartë dhe ushtarakëve, si dhe figurave publike, pjesë e politikës bullgare në periudhën 1941 - 9 shtator 1944. Për periudhën nga dhjetori 1944 deri në prill 1945 Gjykata shqyrtoi veprimet e mbi 11 000 njerëzve në 135 procese. 2000 prej tyre u justifikuan, 9155 u dërguan në burg, 2730 njerëz u dënuan me vdekje, duke përfshirë deputetin e pavarur dhe figurë publike Ivan K. Vazov, nipi i patriarkut të letërsisë bullgare Ivan Vazov.  

Dënimet e disa qytetarëve janë dhënë pas likuidimit të tyre për t’u justifikuar pastrimi i llogarive, i cili filloi në ditët e para pas 9 shtatorit. Numrat janë të përafërt, pasi numri i vërtetë i njerëzve të dënuar dhe të vrarë, si para ashtu edhe pas proceseve, është i panjohur.

Më shumë hollësi për periudhën në fjalë mund të mësoni në artikullin tonë1945-ta: Gjykata Popullore, terrori dhe dhuna politike nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

Më 11 maj Kisha Ortodokse nderon vëllezërit e shenjtë Kirill dhe Metodij

Mësuesit e parë sllavë Kirill dhe Metodij u kanonizuan shenjtor nga Kisha Ortodokse Bullgare për përkthimin dhe përhapjen e librave të vjetër liturgjikë sllavë dhe për përhapjen e krishterimit në mes të sllavëve. Të shpallur..

botuar më 22-05-11 6.15.PD

143 vjet nga miratimi i Kushtetutës së Parë Bullgare

Më 16 prill 2022 festojmë 143 vjet nga miratimi i kushtetutës së parë bullgare të Tërnovos. Dokumenti afirmon vlerat demokratike të popullit bullgar dhe vendos themelet e demokracisë parlamentare bullgare. Ligji i Lartë i Shtetit është “kurora” në..

botuar më 22-04-16 7.15.PD
Georgi Ivanov

43 vjet nga fluturimi i kozmonautit të parë bullgar Georgi Ivanov

Georgi Ivanov shënoi emrin e tij   në histori si bullgari dhe ballkanasi i parë që pushtoi kozmosin e gjerë në një ditë, 23 orë e një minutë. Pikërisht 43 vjet më parë. Më 10 prill 1979, në orën 20 e 34 minuta kohë lokale e Moskës nga..

botuar më 22-04-10 7.15.PD