Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më 26 mars shënojmë Ditën e Trakisë

| rinovuar më 21-03-26 6.34.MD
Monumenti i Epopesë së Edrenesë në Sofje
Foto: arkiv

Në kalendarin kulturor dhe historik bullgar, 26 marsi shënohet si Dita e Trakisë. Që nga viti 1914 këtë ditë respektohej kujtimi i ushtarëve që ranë afër Edrenesë në fushat e Trakisë. Respektohet edhe tragjedia e mijëra bashkatdhetarëve - refugjatë trakas, të cilët gjetën strehë në Bullgari dhe ruajtën kujtesën e tyre stërgjyshore.

Shënohet edhe data në të cilin në vitin 1913 u pushtua Kalaja e Edrenesë në Luftën Ballkanike. Që në vitet 20-të të shekullit XX shoqatat trake, ushtria, kisha dhe shoqëria kulturore bullgare shënonin 26 marsin.

Që nga viti 2006 dita u shpall zyrtarisht nga qeveria bullgare si Dita e Trakisë.

“Dita e Trakisë duhet të zërë vendin e saj të merituar në kalendarin zyrtar të Bullgarisë”, tha Nën Presidentja Iliana Jotova, e cila u përkul para monumentit të Epopesë së Edrenesë në Sofje.

“Dita e Trakisë është një festë e vullnetit për liri, unitet dhe drejtësi, në të cilën ne lavdërojmë trimërinë e ushtarëve bullgarë të cilët me guxim dhe gjak korrën fitore pranë Edrenesë. Ne ulim kokën përpara kujtimit të paraardhësve tanë që u vranë dhe u dëbuan nga tokat e tyre amtare në vitin 1913”, tha Jotova, e cila mori pjesë në festën tradicionale të organizuar nga Bashkimi i Shoqatave Trake në Bullgari.

Nënpresidentja vuri në dukje se shteti bullgar vazhdon t’u ketë borxh refugjatëve trakë.


Më shumë nga rubrika

Patriarkana Bullgare ka rezerva për emrin “Kryepeshkopata e Ohrit” në Maqedoninë e Veriut

Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare shqyrtoi letrat e Patriarkut Ekumenik Bartolomeu dhe Patriarkut Serb Porfiri mbi statusin kanonik të Kishës Ortodokse të Maqedonisë së Veriut. Sinodi vendosi të heqë përçarjen kanonike mbi Kishën..

botuar më 22-06-22 12.50.MD
Vëllezërit Herman dhe Karell Shkorpill

Vëllezërit Shkorpill ishin ndriçimtarë bullgarë të tipit të Rilindjes

Për nga prejardhja ata janë çekë, por një pjesë të madhe të jetës ia kushtojnë një kauze – Bullgarisë. Herman dhe Karell Shkorpill janë historianë, arkeologë, mësues, studiues të natyrës, humanistë, idealistë... Ata erdhën në Bullgari në vitet 80-të..

botuar më 22-06-21 7.15.PD
Shën Naum Ohridski

Nderojmë kujtimin e Shën Naum Ohridski

Më 20 qershor Kisha Ortodokse Bullgare nderon veprën e Shën Naum Ohridski. Ai është një letrar në mesin e pesë nxënësve më të devotshëm të mësuesve të parë sllavë Shenjtorët Kirill dhe Metodij . Ai u rrit në Mizia. Mori pjesë në Misionin në..

botuar më 22-06-20 11.36.PD