Programi i ditës

“Lista e shpëtimit” ose si 1100 bashkatdhetarë tanë u shpëtuan

Bullgarët e Krahinave Perëndimore dhe bullgarët e Banatit së bashku në aksion para 80 vitesh

Një grup bullgarësh – robër lufte me të rinj bullgarë banatë nga fshati Vinga
Foto: starbisnov.blogspot.com

Bullgarët e Banatit dhe bashkatdhetarët tanë nga krahinat lindore të fqinjës sonë perëndimore, ose siç e quajmë Krahinat Perëndimore, po përgatiten të shënojnë një përvjetor të rëndësishëm lidhur me historinë e tyre plotë kthesa. Më 16 maj mbushen 80 vjet nga nxjerrja e 1100 robërve të luftës, bullgarë etnikë nga Maqedonia, Krahinat Perëndimore dhe Banati Serb nga kampi gjerman i përqendrimit në Timishoara pas okupimit të Jugosllavisë nga Gjermania në vitin 1941.

Merita për këtë ngjarje historike i takon bullgarit nga Banat Anton Lebanov, veprimtar aktiv i bashkisë bullgare në Banat. Më 16 maj të vitit 1941 me ndihmën e Legatës Bullgare në Bukuresht, ai arriti të nxirrte robërit e luftës dhe të mobilizonte komunitetin e bullgarëve banatë në Timishoara dhe zonën përreth për të ndihmuar me strehimin dhe ushqimin e tyre, përderisa autoritetet i kthenin në vendet e tyre të lindjes.

Anton Lebanov (1912 – 2008)

Në atë kohë Anton Lebanov ishte vetëm 29 vjeç me përvojë të pasur të avokatit, gazetarit dhe mbrojtësit të kulturës bullgare. Ai botonte gazetën “Zëri i Bullgarëve Banatë” (1935-1943), bashkë me Karoll Tellbizov, dhe ishte nënkryetar i Komitetit Ekzekutiv të Shoqërisë Kombëtare Bullgare në Banat krijuar në vitin 1939.

Përvjetori i 80-të i ngjarjes do të shënohet në kishën katolike “Shën Jozefi” në kryeqytet më 16 maj nën moton “Lista e shpëtimit”/si analog i filmit të njohur “Lista e Schindler-it” të regjisorit Steven Spielberq/.

Bullgarë - robër të luftës të renditur në oborrin e kampit në Timishoara para nisjes për në Bullgari

Kremtimi ngre pikëpyetje rreth misionit të kujtesës stërgjyshore, rreth harresës dhe fuqisë së identitetit kombëtar.

Në veprimtari do të asistojnë miq nga Vinga dhe Star Beshenov në Rumani, nga botimi „Banatski Balgarski Glas” (Zëri i Bullgarëve Banatë),  përfaqësues të bullgarëve nga Banati Serb, nga shoqata “GLAS” – Bosilegrad dhe nga Shoqata “Miqësi Maqedono-Bullgare” – Manastir.

Kremtimi organizohet nga Shoqata e Bullgarëve Banatë në Bullgari – Falmis, me përkrahjen e Fondacionit “Kujtesa Bullgare”, bashkë me Agjencinë Shtetërore “Arkiva” dhe Famullia Katolike  “Shën Jozefi” në Sofje.

Përpilues: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: starbisnov.blogspot.com

Më shumë nga rubrika

Patriarkana Bullgare ka rezerva për emrin “Kryepeshkopata e Ohrit” në Maqedoninë e Veriut

Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare shqyrtoi letrat e Patriarkut Ekumenik Bartolomeu dhe Patriarkut Serb Porfiri mbi statusin kanonik të Kishës Ortodokse të Maqedonisë së Veriut. Sinodi vendosi të heqë përçarjen kanonike mbi Kishën..

botuar më 22-06-22 12.50.MD
Vëllezërit Herman dhe Karell Shkorpill

Vëllezërit Shkorpill ishin ndriçimtarë bullgarë të tipit të Rilindjes

Për nga prejardhja ata janë çekë, por një pjesë të madhe të jetës ia kushtojnë një kauze – Bullgarisë. Herman dhe Karell Shkorpill janë historianë, arkeologë, mësues, studiues të natyrës, humanistë, idealistë... Ata erdhën në Bullgari në vitet 80-të..

botuar më 22-06-21 7.15.PD
Shën Naum Ohridski

Nderojmë kujtimin e Shën Naum Ohridski

Më 20 qershor Kisha Ortodokse Bullgare nderon veprën e Shën Naum Ohridski. Ai është një letrar në mesin e pesë nxënësve më të devotshëm të mësuesve të parë sllavë Shenjtorët Kirill dhe Metodij . Ai u rrit në Mizia. Mori pjesë në Misionin në..

botuar më 22-06-20 11.36.PD