Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Udhëtim deri në Luginën e Trëndafilave në sezonin e mbretëreshës së luleve

Foto: Pixabay

Një nga legjendat për Luginën e Trëndafilave në Bullgari tregon, se lulja e parë në të u mboll nga një bullgar që u kthye nga Persia. Aty ai për tri ditë ndërtoi një xhami në oborrin e pallatit të një shahu të pasur dhe të fuqishëm. Si shpërblim pushtetari plotësoi dy prej tri dëshirave të tij. Të tretën nuk pranoi ta zbatonte sepse djali bullgar deshi të martohej me vajzën e sundimtarit. I hedhur në burg, bashkatdhetari ynë shpëtoi me ndihmën e vajzës dhe të dy arritën të ikën. Udhëtimi ishte shumë i rëndë dhe vajza vdiq, por djali bullgar zbatoi dëshirën e saj për të mbjellë shkurren e trëndafilit që ajo mbante në atdheun e tij. Që atëherë, besohet se piklat e vesës që shfaqen në trëndafilat herët në mëngjes janë në të vërtetë lotët e dy të dashuruarve që nuk arritën të shijojnë jetën e tyre së bashku në atdheun tonë të mrekullueshëm.

Maji është muaji në të cilin lulëzojnë trëndafilat e shumtë në plantacionet në Bullgari. Kjo është koha më e përshtatshme për vizita turistike në rajonin e qyteteve Kazanllëk dhe Pavell Banja. Sepse përveç aromës së trëndafilave kjo pjesë e vendit ruan monumente unike historike, fenomene natyrore të cilat nuk e kanë shokun. Për të mësuar më shumë për këtë parajsë të vendit tonë ju propozojmë të lexoni botimin “Lugina me aromë trëndafili, livande dhe... një histori shumëvjeçare” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Redaktor: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Fshati i vjetër Dobërsko fsheh befasime edhe për turistët që tashmë kanë ardhur këtu

Të gjithë ata që kanë vizituar një herë fshatin Dobërsko në Bullgarinë Jugperëndimore premtojnë të kthehen përsëri, sepse kurrë nuk ka kohë të mjaftueshme për të shkuar përreth dhe për të admiruar të gjitha pamjet e fshehura këtu. Turistët..

botuar më 21-06-12 6.25.PD

Këngë për Botevin

Revolucionar, poet, gazetar, botues, gjatë jetës së vet të shkurtër Hristo Botev krijoi rreth 20 vjershash. Megjithëqë krijimtaria e tij nuk është e madhe për nga vëllimi edhe më sot ajo konsiderohet një majë në letërsinë bullgare. Emocionuese dhe..

botuar më 21-06-02 6.05.PD

Më 24 maj nderojmë shpirtin, kulturën dhe arsimin

Për ne bullgarët 24 maj është një nga ditët më të ndritshme të vitit. Kjo është festa e lartësimit shpirtëror, e synimit drejt përsosjes nëpërmjet arritjeve të shkencës dhe të kulturës. Në këtë ditë kremtojmë veprën e të dy arsimtarëve sllavë..

botuar më 21-05-24 6.15.PD