Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Veçoritë historike të procesit zgjedhor në Bullgari

Foto: arkiv

Ruleta zgjedhore po rrotullohet përsëri. Shtetasit bullgarë zgjedhin deputetë për Legjislaturën e 46-të të Kuvendit Popullor. Procesi demokratik zgjedhor në vendin tonë ka traditat e veta. Që në vitin 1879 pak pas Çlirimit nga zgjedha osmane, Bullgaria kishte një legjislacion modern zgjedhor të hartuar sipas standardeve të Evropës, thekson Dr. Svetosllav Zhivkov, kryeasistent në Fakultetin e Historisë të Universitetit të Sofjes “Shën Klimenti i Ohrid”.  Në praktikën fillestare zgjedhore bullgare ishte tepër delikate çështja për formimin e zyrave zgjedhore ku votimi zhvillohej në mënyrë direkte. Si zgjidheshin ata të cilët duhej të organizonin procesin zgjedhor dhe çfarë ishte aktiviteti zgjedhor në fillim të shekullit XX mund të lexoni KËTU.

Sot për herë të parë zgjedhësit bullgarë do të ushtrojnë të drejtën e tyre të votimit detyrimisht me makina. Sidoqoftë fletët e votimit nuk hyjnë në histori. Më se 7 milion fleta të votimit u shtypën për seksionet me më pak se 300 zgjedhës, si dhe për sigurim në rast ndonjë avarie me makinat. Kur u aplikuan fletëvotimet e para të shtypura dhe sistemi proporcional zgjedhor dhe çfarë do të thotë preferenca e shumëfishtë negative? – tregon pjesa e dytë e intervistës së Dr. Svetosllav Zhivkov.

Pasqyra e karakteristikave historike të procesit zgjedhor në vendin tonë në mënyrë logjike na çon në kohën e socializmit dhe në ringjalljen e proceseve demokratike që pësoi në fund të shekullit XX. Si zgjidheshin parlamentet në një regjim pa parti dhe a arritën politikanët pas vitit 1989 t’u japin vazhdimësi traditave demokratike? – shpjegon pjesa e tretë e botimit “Bullgarët nuk votojnë që nga dje” nga koleksioni i Radio Bullgarisë. 

Redaktore: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Të mbijetosh pas tragjedisë së Titanikut dhe të lësh trashëgimi historinë e vet në malin e Trojanit

Fshati Beli Osëm (Bullgari Veriore) në rajonin e Trojanit tërheq turistët me natyrën e tij të bukur, zanatet e ruajtura dhe gjellët e shijshme. Mirëpo, shumë pak janë njerëzit, të cilët e dinë se fshati, i zhytur në gjirin e malit Stara Pllanina,..

botuar më 21-07-24 6.35.PD

184 vjet nga lindja e Apostullit të Lirisë

"Republikë e Shenjtë dhe e Pastër" – për një Bullgari të tillë ëndërronte Apostulli i Lirisë - njeriu, i cili udhëtonte nëpër të gjithë territorin e saj që të themelojë komitetet revolucionare dhe të përgatisë atdheun për lirinë e tij. Sot, 18..

botuar më 21-07-18 6.05.PD

“Dashuri, punë dhe këmbëngulje” – motoja e industrialistit Penço Semov nga Gabrovo

Pak bullgarë kanë dëgjuar për Penço Semovin, por për atë që krijoi flitet akoma në vendlindjen e tij. Mendje e ndritur dhe talent origjinal, ai është një shembull i vërtetë i bujarisë dhe patriotizmit që ishin karakteristik për bullgarët e pasur..

botuar më 21-07-10 6.05.PD