Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dita e reflektimit na jep mundësinë të “shohim” brenda vetes

Foto: BGNES

Sot, 13 nëntori, është një ditë reflektimi para zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare në Bullgari. Kjo do të thotë se kandidatët, partitë dhe koalicionet, por edhe qytetarët nuk lejohen të bëjnë agjitacion. E njëjta gjë vlen edhe për ditën e zgjedhjeve. Rregullorja u aplikua për t'u dhënë votuesve kohë për të bërë zgjedhjet e tyre politike, pa u ndikuar nga sugjerimet, ose reklamat politike.

Sondazhet dhe renditjet sociologjike janë të papranueshme sepse mund të manipulojë zgjedhjen në favor të njërit apo tjetrit kandidat apo të partive dhe formacioneve të ndryshme politike.

Megjithatë, në rrjetet sociale po depërtojnë forma origjinaleve të sondazheve, të cilat deri diku arrijnë të anojnë peshoren te forca të caktuara politike. Qëllimi i këtyre renditjeve është të mobilizojë hezituesit dhe disi t'i bëjë ata të votojnë. Kështu, në momentin e fundit, njerëzit vendosin të votojnë, të shtyrë nga shpresa për të ndryshuar rrjedhën e votimit.

Megjithatë, në thelbin e vet, nocioni "ditë reflektimi" nxjerr në pah lirinë e zgjedhjes si një parim themelor i shoqërisë demokratike në të cilën jetojmë. E privuar nga agjitacioni politik dhe sloganet e fushatës, dita fton votuesit të lihen vetëm me ndërgjegjen e tyre dhe të gjykojnë me maturi se kë duan të mbështesin dhe nëse ai do të justifikojë besimin e tyre.

Sigurisht, ideja duket utopike, duke pasur parasysh format e ndryshme të informacionit që na mbërrijnë, por gjithsesi “dita e reflektimit” tregon në mënyrë të qartë se secili prej nesh ka të drejtën e zgjedhjes personale.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

Gjithnjë e më shumë vendbanime mbeten pa ndriçim rrugor për shkak të rrymës së shtrenjtë elektrike

Rritja e çmimeve të energjisë elektrike, karburanteve dhe të gjitha burimeve të energjisë po sjell probleme me ndriçimin rrugor dhe transportin publik në gjithnjë e më shumë bashki bullgare, paralajmërojnë kryetarët e bashkive. Kurse sipas..

botuar më 22-01-26 12.12.MD
Krasimir Martinov dhe Milen Mitev

Radio Bullgaria fitoi çmimin e madh për kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e Radios Kombëtare Bullgare

Programi i përditshëm “ Bulgaria Sot ” të Radio Bullgarisë , i cili transmetohet në nëntë gjuhë, u dallua me çmimin e madh për kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e Radios Kombëtare Bullgare. Çmimi vjetor “Sirak Skitnik” në emër të..

botuar më 22-01-25 9.59.MD

Një qendër terapeutike ofron ndihmë profesionale për të varurit nga droga

Illko Bojaxhiev dhe Zaprjan Momçillov e njohin varësinë por arrijnë të kalojnë përmes dyerve të saj të mbyllura. Sot ata qëndrojnë nga ana tjetër duke ndihmuar vëllezërit nga fati të zbulojnë çelësin drejtë lirisë së tyre. Tetëmbëdhjetë veta..

botuar më 22-01-24 10.53.PD
Подкасти от БНР