Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Këndimi nga Dolen dhe Satovça u njoh si një trashëgimi kulturore botërore

Foto: mfa.bg

Këndimi i lartë nga fshatrat e rrethit të Bllagoevgradit Dolen dhe Satovça u regjistrua nga UNESKO-ja si trashëgimi kulturore jomateriale e njerëzimit. Vendimi u mor në seancën e 16-të të Komitetit Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale. Aplikacioni u prezantua nga Instituti i Etnologjisë dhe Folklorit i Akademisë Bullgare të Shkencave.

Këndimi i lartë nga rajoni është një këndim unikal me katër zëra që mori njohje ndërkombëtare për herë të parë në vitin 1988, kur këngëtarët nga Dolen dhe Satovça u nderuan me çmimin Herder.

UNESKO-ja e fut Bullgarinë në këtë listë për të gjashtën herë me radhë. Atje tashmë janë regjistruar Gjyshet e Bistricës, rituali “nestinarstvo” (vallëzimi mbi prush), qilimat e Çiprovcit, festa Surva nga rajoni i Pernikut dhe martenicat (veroret), të cilat i prezantoi së bashku me Rumaninë, Moldavinë dhe Maqedoninë e Veriut.
Më shumë nga rubrika

Në bregun tonë jugor të Detit të Zi mbahet Festivali i Bedit të Stranxhës

Këtë fundjavë po mbahet edicioni i 18-të i Festivalit të Bedit të Stranxhës në fshatin Brodillovo, Bashkia e Carevos. Festa do të jetë në lokalitetin “Harmanjata”, ku në këtë moment mund të shikohet bedi i lulëzuar - simboli i malit Stranzha. Bedi..

botuar më 22-05-15 11.25.PD

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” mbledh edhe njëherë muzikantë të përzemërt popullorë

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” është një nga ngjarjet më të shquara folklorike në vendin tonë. Zhvillohet në fshatin Slladun, të vendosur në skajin juglindor të vendit tonë, fare afër kufirit me Republikën e Turqisë. Po vjen edicioni i..

botuar më 22-04-30 10.55.PD

Qyteti Çiprovci është organizator i festivalit tradicional të qilimave të qytetit

Më shumë se 60 zejtarë nga i gjithë vendi marrin pjesë në Festivalin e Qilimit   në qytetin Çiprovci të Bullgarisë Veriperëndimore nga 29 prilli deri më 1 maj, njoftoi Kryetari i bashkisë Pllamen Petkov. Mes tyre ka dhe mjeshtër nga fqinja jonë..

botuar më 22-04-29 10.05.PD