Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Manastiri i Mëglizhit ruan ende kujtimin e Levskit

Foto: Facebook/Manastiri i Mëglizhit

Shumë afër qytetit të Mëglizhit, mes shpateve të malit Stara Pllanina, është zhytur Manastiri i Mëglizhit "Shën Nikollaj”. Supozohet se është themeluar gjatë Mbretërisë së Dytë Bullgare (1185-1393). Pas rënies së tokave tona nën sundimin osman në shekullin e 14-të, manastiri i shenjtë është plaçkitur dhe djegur jo një herë nga pushtuesi, por çdo herë është rindërtuar nga popullsia vendase. Ndërtimi i tempullit të tanishëm filloi në vitin 1834. Kompleksi përbëhet nga një kishë me një nef, banesa dhe godina bujqësore, si dhe dy kisha të vogla kushtuar Shenjtorëve Pjetër dhe Pali dhe Kryeengjëllit Mihail. Pranë manastirit ka pasur dhe një shkollë.


Të dhënat historike tregojnë se Vasill Levski ka qëndruar tre herë në Manastirin e Mëglizhit gjatë turneut të tij në Bullgari, së bashku me bashkëmendimtarin e tij, priftin Hariton, herën e parë në vitin 1869, thonë studiuesit. Ashtu si shumica e strehëve të Levskit, edhe kjo në Manastirin e Mëglizhit ka pasur dy hyrje. Njëra prej tyre ka qenë e fshehtë, në mënyrë që Dhjaku të mund të shpëtojë nga turqit në çdo moment. Është interesante se hyrja në fjalë ka qenë nën shtrat, në një dollap të lidhur me një tunel që ta çojë Apostullin në pyll. Në ditët e sotme, tuneli është i rrethuar me mure.

Në vitin 2017, qelia ku ka qëndruar Vasill Levski u restaurua nga një grup piktorësh dhe zejtarësh nga Mëglizhi me idenë për ta rikthyer pamjen autentike të strehimores së Apostullit dhe për të ruajtur një pjesë të historisë bullgare. Në ditët e sotme, qelia e Dhjakut është kthyer në muze dhe është pjesë e Manastirit të Mëglizhit, i cili tërheq vizitorë nga i gjithë vendi dhe jashtë.

Më shumë hollësi për manastirin mund të lexoni në artikullin tonë E kaluara e manastirit Mëglizh është e mbështjellë në mister

Lexoni më shumë edhe në: Nëpër vendet e shenjta të Apostullit

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: Facebook/Manastiri i Mëglizhit dhe dolap.bg

Më shumë nga rubrika

Kreshma e Madhe përgatit besimtarët për festën më të ndritshme – Ringjalljen

Sot fillon Kreshma e Madhe e cila është më e gjatë në vit. Qëllimi i saj është të përgatisë besimtarët për Ringjalljen e Krishtit – festën më të madhe për të krishterët ortodoksë, të cilën këtë vit ortodoksia e shënon më 24 prill. Kreshmët..

botuar më 22-03-07 4.24.MD
Rajna Knjaginja. Piktori: Vasill Goranov

Heroizmi i grave bullgare gjatë luftërave për liri

Heroizmi dhe përkushtimi i tyre kanë mbetur në hijen e bëmave të burrave, larg vëmendjes së historianëve dhe kronistëve.  Por, gratë bullgare kanë qenë të barabarta me burrat, kur është bërë fjalë për mbrojtjen e vlerave si liria, dinjiteti dhe..

botuar më 22-03-03 8.45.PD

Vasill Levski – “shtylla” e ndërgjegjes sonë kombëtare

Më 19 shkurt Bullgaria përkulet para Vasill Ivanov Kunçevit - revolucionarit që mbolli farën e lirisë në atdheun e robëruar bullgar. “ Heroi ka thënë gjithçka që ne duam të dëgjojmë sot. Dhe për demokracinë, për republikën, dhe për lirinë, dhe..

botuar më 22-02-19 6.05.PD