Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Vepra të 17 krijuesve të njohur bullgarë nga shekulli i XX prezantohen në Plovdiv

10
Foto: Facebook/ Gallery of Fine Arts - Plovdiv

Vepra të krijuesve të afirmuar nga shekulli i XX do të kënaqin banorët dhe miqtë e qytetit Plovdiv. Ato prezantohen në hapësirën kulturore Galeri “2019”, e cila u hap në vitin kur qyteti ishte Kryeqytet Evropian i Kulturës.

Deri më 28 korrik aty mund të shihen veprat e 17 piktorëve të njohur bullgarë. Ndër to janë tablotë e artistëve Alcek Mishev, Vezhdi Rashidov, Ivan Kirkov, Çavdar Petrov, Kalina Taseva etj.

“Me kushtin se këta janë vetëm një pjesë e vogël e atyre që meritojnë të përfshihen, unë i zgjodha autorët për shkak të guximit të tyre për të qenë të lirë, për të mbrojtur veten dhe idetë e tyre dhe për të qenë sa më të ndershëm në art”, tha në një intervistë me BNR-Plovdiv kuratorja e ekspozitës Vanja Tringova.

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: Facebook/ Gallery of Fine Arts - Plovdiv


Më shumë nga rubrika

Një festival 48-orësh kënaq banorët dhe mysafirët në pjesën e vjetër të qytetit Veliko Tërnovo

Gjithnjë e më shumë janë vendbanimet në vendin tonë, rrethet qendrore të të cilave po përjetojnë një lloj rilindjeje, duke u kthyer në zona ku arti, kultura dhe ushqimi cilësor kombinohen në një koktej të përsosur emocionesh.Sofja, Plovdivi, Varna,..

botuar më 22-08-17 11.51.PD
Снимка: Facebook / @culturalinstitute.mfa

Një ekspozitë zbulon fuqinë bashkuese të imazheve mrekullibërëse të Nënës së Zotit dhe shenjtorëve

Respekti i botës ortodokse për ikonat e Nënës së Zotit dhe shenjtorëve është veçanërisht i fortë. Ato janë lidhja në komunikimin me Zotin, prandaj besimtarët u drejtojnë atyre lutjet e veta në raste të ndryshme. "Besimi në imazhet mrekullibërëse..

botuar më 22-08-15 4.49.MD

Lindi një “Enë” për kulturën në një mjedis urban

Pranë një prej monumenteve më të diskutuara nga shoqëria jonë gjatë muajve të fundit - atij të Ushtrisë Sovjetike në Sofje, u hap një hapësirë e re për kulturën në mjedisin urban. Kutia e hapur, e cila të kujton një ekran televiziv, është përgjigja..

botuar më 22-08-14 11.05.PD