Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në qytetin Berkovica shënojnë 172 vjetorin e lindjes së Patrikut të Letërsisë Bullgare Ivan Vazov

Foto: Baskia Berkovica

Me një marshim masiv tradicional deri në majën Kom të malit Stara Pllanina shënohet përvjetori i 172 i lindjes së Patrikut të Letërsisë Bullgare Ivan Vazov – 9 korrik 1850. Veprimtaria organizohet vitin e gjashtë me radhë nga bashkia e qytetit Berkovica.

Shkrimtari i madh bullgar jetonte në Berkovica në fillim të karrierës së tij dhe ishte Kryetar i Gjykatës së Rrethit në qytet nga 7 mars 1879 deri në 18 shtator 1880. Një fakt pak i njohur, por interesant është se në vitin 1879 Ivan Vazov krijoi në qytetin Berkovica një shoqatë turistike dhe realizoi ngjitjet e para të organizuara deri në majën Kom (2025 metra). I frymëzuar nga bukuria e natyrës së kësaj treve ai shkroi poemën “Në Kom” dhe disa poezi të tjera.Vite më vonë, vetë Vazov e përcaktonte këtë periudhë si një nga më të frytshmet në karrierën e tij.

Përpilues: Vesella Krësteva
Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Aktiviteti zgjedhor është funksion i besimit në sistemin politik në Bullgari

Nësedo të realizohen parashikimet e analistëve për një pjesëmarrje të ulët rekord në votim do të mësojmë në fund të ditës së sotme të zgjedhjeve. Për herë të katërt në më pak se dy vjet, jemi përballë kutive të votimit në përpjekje për të zgjedhur..

botuar më 22-10-02 8.15.PD

Opinionet nga rruga: Shoqëria civile në vendin tonë duhet të jetë katalizatori i ndryshimit të pritur

Pak më shumë se 6.6 milionë janë qytetarët bullgarë që kanë të drejtë vote sot. Zgjedhja e tyre do të formojë përbërjen e Parlamentit të Bullgarisë, i cili përbëhet prej 240 anëtarësh. Këto janë zgjedhjet e katërta në vendin tonë brenda 18 muajve..

botuar më 22-10-02 7.45.PD

Bullgarët brenda dhe jashtë vendit zgjedhin sërish një parlament

Në orën 7:00 filloi dita e zgjedhjeve, në të cilat bullgarët duhet të zgjedhin 240 përfaqësuesit e tyre në Legjislaturën e 48-të Kuvendit Popullor. Ky është votimi i katërt parlamentar në 18 muajt e fundit. Në garën e parakohshme..

botuar më 22-10-02 7.10.PD