Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Ekologë hulumtojnë sjelljen dhe popullatën e delfinëve në Detin e Zi

Sonarët i anijeve ushtarake detare e pengojnë komunikimin mes delfinëve

Foto: Pixabay

Studimi i dytë i këtij viti mbi popullsinë e delfinëve në Detin e Zi është duke u zhvilluar. Sondazhi përgjatë bregut jugor të Detit të Zi tashmë është drejt fundit dhe në gusht, nëse moti është i favorshëm, do të bëhet edhe përgjatë bregdetit tonë verior. Kërkimet kryhen në një thellësi deri në rreth 100 metra.

Çfarë dihet deri më tani:

“Këtë vit mund të themi se numri i Marsuinëve ose derrave të detit  është më i larti krahasuar me periudhat e mëparshme. Dy llojet e tjera të delfinëve - i zakonshëm dhe asana - janë më të pakët në numër - shpjegoi udhëheqësi i projektit, Dimitër Popov, për BNR Varna. - Ka të dhëna të mjaftueshme për të vërtetuar se sonarët e përdorur nga anijet detare kanë një efekt mbi jetën detare dhe delfinët në veçanti. Ata i shkelin komunikimin mes tyre. Ndërsa  funksionimi i disa sonarëve në të njëjtën kohë ndikon veçanërisht negativisht.

Ne ende nuk i kemi vëzhguar efektet e ndotjes së fortë akustike të detit dhe traumat akustike që rezultojnë te delfinët” - theksoi eksperti dhe shtoi se delfinët janë në krye të zinxhirit ushqimor në Detin e Zi dhe gjendjen e i gjithë ekosistemi varet prej tyre.

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Në Maqedoninë e Veriut votojnë nën hijen e fushatës mediatike antibullgare

Sajti informativ "Tribuna" njoftoi për Radio Bullgarinë se pjesëmarrja e votuesve në seksionin në Ambasadën Bullgare në Shkup është e krahasueshme me atë të votimit të fundit parlamentar në nëntor 2021. Në kryeqytetin maqedonas nuk ka persona me..

botuar më 22-10-02 7.43.MD
Seksioni zgjedhor në Durrës

Një numër rekord seksionesh zgjedhore edhe në Shqipëri - 5

Një seksion më shumë është në dispozicion për qytetarët bullgarë në Shqipëri, krahasuar me votimin e fundit të parakohshëm në nëntor. “Sot është një ditë e bukur me diell dhe seksionet u hapën në ditën e zgjedhjeve në kohën e caktuar. Procesi..

botuar më 22-10-02 6.19.MD

Kalina Pançeva, Shtutgart: Votoj për stabilitet politik, pasi kohët janë jashtëzakonisht të paqëndrueshme

Bullgarët në Gjermani, veçanërisht në Shtutgart, shfaqën aktivitet më të ulët ditën e zgjedhjeve, krahasuar me zgjedhjet e vitit të kaluar. Sipas të dhënave jozyrtare të komunitetit bullgar, rreth 14 000 bashkatdhetarë tanë jetojnë përherë në..

botuar më 22-10-02 5.20.MD