Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Llazar Nikollov - një "projekt i lartësuar"

Festojmë 100 vjet nga lindja e kompozitorit

Foto: arkiv

Më 26 gusht u mbushën 100 vjet nga lindja e prof. Llazar Nikollov, një artist me një kontribut të shquar në historinë tonë kulturore, një nga përfaqësuesit e parë të “avangardës muzikore bullgare”.

Veprat e tij janë interpretuar në një sërë vendesh evropiane, SHBA, Rusi etj. Në vitet 1960 ka marrë pjesë me kompozime të tij në festivale prestigjioze të muzikës bashkëkohore në Varshavë ("Vjeshta e Varshavës"), Berlin, Zagreb etj. Ai ka regjistrime në BNR, WDR (Radioja Kombëtare e Gjermanisë Perëndimore) dhe në disa radio stacione të tjera të huaja, partiturat e tij janë publikuar nga Peters dhe Schott-Mainz. Prof. Llazar Nikollov ka qenë edhe mësues shumëvjeçar i leximit të partiturës në Akademinë Kombëtare të Muzikës, dhe në periudhën 1992-99 - kryetar i Unionit të Kompozitorëve Bullgarë.

Që nga fillimi i këtij viti, muzikantët bullgarë të gjeneratave të ndryshme festojnë 100-vjetorin e lindjes së kompozitorit, duke përfshirë veprat e tij në programet e tyre të koncerteve, në albume etj. Opera e tij "Çiçovci" (1971), e kompozuar në bazë të veprës së Ivan Vazovit, e cila nuk ishte vënë në skenë më parë, kishte një premierë të dyfishtë më 2 mars, njëkohësisht në skenën e Operës së Sofjes dhe në Operën Shtetërore - Plovdiv.

“Llazar Nikollov ishte një njeri me një mision që ai e dinte qartë. Për mua ai është një “projekt i lartësuar”, absolutisht i paarritshëm.” Këto janë fjalët e kompozitorit Dragomir Josifov. Si dirigjent, pianist (madje edhe si fagotist), Dragomir qëndron pas shfaqjeve dhe regjistrimeve të shumta të veprave të Llazar Nikollovit. Ai është drejtor muzikor dhe dirigjent i korit në "Çiçovci" të Operës së Plovdivit, ku punon vitet e fundit. U takua me mësuesin e tij të ardhshëm të kompozimit në vitin 1982, si student në Shkollën e Muzikës në Varna, thotë Dragomir dhe shton:

“I luajta një nga kompozimet e mia, të cilën ai e miratoi shumë. Kjo më frymëzoi dhe më gëzoi. Biseduam pak. Dy vjet më vonë (isha në klasën e 11-të) vendosa të bëj një koncert me veprat e tij. Ishte një koncert shumë i bukur, më 22 maj 1984. Salla ishte plot – mе muzikantë nga Varna, prindër të shokëve. Llazar Nikollov erdhi posaçërisht nga Sofja. Ishte një njeri shumë simpatik dhe tërhoqi vëmendjen e audiencës.Ai ishte gjithmonë jashtëzakonisht tolerant ndaj interpretuesve, shumë shpesh theksonte besimin e tij në aftësitë e tyre, imagjinatën, veprimtarinë krijuese. Ai e dinte që muzika e tij ishte shumë më e gjerë se çdo interpretim, ndaj ishte tolerant.”


Dorëshkrimet e Llazar Nikollovit ruhen në Arkivin Qendror të Shtetit, mësojmë nga Dragomir Josifov. Ai vetë ka kopje të panumërta të partiturave, si dhe shënime të shkruara nga mësuesi i tij pas premierave të disa veprave.


ˮLlazar Nikollovi më dha leje të bëj korrigjime, t’i bëja këto vërejtje në partiturat duke punuar me muzikën e tij. Ai e kishte vizionin e tij për ngjyrat, ritmin, të cilin e pasqyronte pas shfaqjes së veprës. Punimet nuk janë relevante pa këto sqarime. Unë kam filluar t'i aplikoj, por është një detyrë e madhe, deri ku do t'ia dal, nuk e di. Jam i lumtur të shoh që shumë të rinj po e luajnë muzikën e tij. Kjo është shumë e bukur sepse ata e zgjedhin vetë këtë muzikë, askush nuk i detyron ta bëjnë. Vetë muzika shkëlqen dhe i tërheq me ndriçimin e saj.”

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Radio-premiera e "Iglika" – albumi i ri i Vladimir Karparov

Albumi "Iglika" ka mbledhur nëntë kompozime origjinale të saksofonistit të njohur bullgar. Çdo një prej tyre është si një pjesë e një mozaiku shumëngjyrësh dhe tregon përvojat personale dhe ngjarjet në jetën e tij në vitet e fundit. Muzika, një..

botuar më 22-12-02 7.15.PD

"Zjarri i qetë" i bashkoi Milica Bozhinovën dhe Orlin Goranovin

Interpretuesit me një karrierë të gjatë dhe të suksesshme, Milica Bozhinova (nga grupi vokal “Tonika SV”) dhe Orlin Goranov bashkohen për herë të parë në një duet. Kënga quhet "Zjarri i qetë" dhe është kompozuar enkas për ta nga Momçill Kolev,..

botuar më 22-11-29 2.55.MD

“Kate, moj Kate, Katerino”... këndojnë fëmijët e grupit folklorik nga Satovça

Më 24 nëntor Kisha Ortodokse nderon Dëshmoren e Madhe Ekaterina, e cila jetoi në fund të shekullit të III-të dhe në fillim të shekullit të IV-të. Ekaterina ishte e bija e guvernatorit të Aleksandrisë (Egjipt) në kohën e perandorit Maksimian. Nëna e..

botuar më 22-11-24 9.27.PD