Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Me Bullgarinë në zemër:

Karen Aleksanjan – armeni që na kujton se alfabeti cirilik është i shenjtë dhe Pliska është qyteti i pelegrinazhit mbarëpopullor

7
Foto: arkiv personal

Në pamje të parë, nuk ka asgjë të pazakontë në këtë - që një i huaj të vizitojë Bullgarinë, të takojë partnerin e tij të jetës këtu, të dashurohet me vendin tonë dhe të vendoset për të jetuar këtu, si në atdheun e tij të dytë. Kështu, pikërisht 30 vjet më parë, një biznesmen nga Armenia vizitoi Bullgarinë për vetëm një javë dhe më pas fati i tij mori një drejtim krejtësisht të ri. Është e pabesueshme historia personale e Karen Aleksanjan, i cili u vendos në Bullgari në vitin 1993. Këtu ai krijoi një familje, por jo vetëm kaq, ai u bë një adhurues i madh i letërsisë, historisë dhe kulturës bullgare dhe përpiqet në çdo mënyrë për të popullarizuar meritat tona para botës. Në vitin 2015, Aleksanjan bleu tokë dhe me fondet e veta krijoi kompleksin kulturor-historik "Oborri i alfabetit cirilik" në qytetin e Pliskës (afër Shumenit, Bullgari Verirore).

Në muzeun e vetëm në botë kushtuar alfabetit cirilik, ai vendosi skulptura të shkronjave, si dhe monumente të Kirilit dhe Metodit dhe të Mbretit Boris Pagëzorit të Bullgarisë.  

Më pas, Aleksanjan krijoi atje Rrugicën e Shkrimtarëve, ku nuk ka vetëm artistë të njohur vendas, por edhe autorë të huaj që kanë krijuar me shkronjat cirilike.

Arsyeja se pse armeni e bleu tokën dhe me një kredi bankare ndërtoi "Oborrin e alfabetit cirilik" është besimi i tij se ciriliku është një alfabet i krishterë, i krijuar që të shkruhet Bibla me të. Prandaj të 30 shkronjat e alfabetit cirilik janë simbole të shenjta. "Askush nuk e di se kush e krijoi alfabetin grek, alfabeti latin u krijua nga paganët dhe alfabeti cirilik u krijua nga shenjtorët", thotë