Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Këngët e Kiçka Savovës “marrin jetë” në një turne virtual kombëtar

90 vjet nga lindja e këngëtares së njohur

Foto: Fondacioni „Kiçka Savova“

Më 22 shkurt shënohet 90-vjetori i lindjes së Kiçka Savovës – një prej këngëtareve më të rëndësishme të krahinës folklorike trake. Të gjithë ata që e njohën gjatë jetës së saj mbajnë në zemrat e tyre kujtimin e një personi të talentuar, vërtet të mirë dhe të sjellshëm. Kiçka Savova la dhjetëra incizime për Radion Kombëtare. 

Janë të shumtë interpretuesit e rinj të cilët këngëtarja arriti t’i tërheqë drejt artit folklorik, jo vetëm si mësuese, por edhe si patron i Festivalit Ndërkombëtar "Me këngët e Kiçka Savovës". I themeluar në vitin 2008, forumi ende mbledh këngëtarë të talentuar të moshave të ndryshme në fshatin e saj të lindjes, Slladun.

Fondacioni “Kiçka Savova”, i themeluar nga trashëgimtarët e këngëtares së njohur, do të festojë 90-vjetorin e lindjes së saj me disa evente. Stefka Zdravkova, kryetare e fondacionit, vajza e interpretueses, tregon për më të rëndësishmet prej tyre:

“Vendosëm që të gjithë vitin 2024 t'ia kushtojmë këtij përvjetori në mënyrë që i përgjigjet krejtësisht personalitetit të saj. Po organizojmë një turne virtual me pjesëmarrjen e studentëve të degës "Këndim popullor" në Akademinë Kombëtare të Muzikës "Panço Vlladigerov" dhe të Akademisë së Muzikës, Valleve dhe Arteve Pamore "Asen Diamandiev", si dhe të nxënësve nga dy shkollat ​​e specializuara të muzikës në vendin tonë (Shkolla Kombëtare e Arteve Popullore “Filip Kutev” – Kotell dhe ajo në Shiroka Llëka).


Këngëtarëve të rinj u japim mundësinë të interpretojnë këngë nga repertori i nënës sime, të cil