Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На училище... по чехли!

Училище- мъчилище! Едва ли има дете, което поне веднъж да не е изричало тази фраза с досада. Но! Има едно място във видинското училище "Иван Вазов", където учениците от началните класове ходят с огромно удоволствие- това е стаята по интереси.

"Стаята е направена за учениците от начален етап, по програма на министерството на образованието, в подкрепа на целодневната организация на обучението. Провеждат се занимания по интереси, има много игри и специално закупен софтуер"- каза директорът Пролетка Цветкова.

Стая като стая, ще кажете. Но, който иска да влезе в нея, трябва да обуе чехли!

 
Първото усещане на всеки, който влезе в саята, е за уют и топлина. Интериорът- разчупен, решен в светли тонове. Вместо чинове- масички, оформени като голяма маргаритка. Стаята се използва по два часа от учениците, които ходят на иначе досадната занималня.

"Тук учениците се отпускат, обстановката ги предразполага. Говорим си на различни теми, които ги вълнуват. Понякога играят и на килима- това сякаш ги връща в детските години"- каза възпитателят Величко Кирилов.
 
 
 
"Чувстваме се по- свободно, стаята ни харесва, господинът ни помага, имаме много образователни игри. Тук сме почти като в детската градина"- признаха  четвъртокласниците. Те даже споделиха, че биха стояли по цял ден в стаята.
 
 

 
 
 
Да ходиш на училище по чехли и да учиш уроците си на килимче не било никак лошо. А когато за децата са създадени подходящи условия, и когато училището стане наистина тяхната желана територия, няма как да не дойдат и добрите резултати. И тогава все по-малко ще бъдат учениците, които ще казват че училището е мъчилище.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30