Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Снимка: БГНЕС

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП. 

От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. Стартът обаче беше отложен с няколко часа заради противоречията между двете крила в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски. След дълго умуване в ЦИК как да се постъпи, в крайна сметка се стигна до компромисно решение. Едната коалиция (около Пеевски) ще се казва "ДПС - Ново начало", а другата (около Доган) ще е коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС". 

Сътресения преди изборите има и в БСП. Националния съвет на социалистите изключи лидера на партията в оставка Корнелия Нинова. Заедно с Нинова от лявата формация бяха изключени и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Като причина се посочва, че Нинова не е подписала решението на Националния съвет да се упълномощи Атанас Зафиров да регистрира БСП в ЦИК.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че сътресенията в ДПС и БСП няма да са от значение, ако има висока избирателна активност, а вицепрезидентът Илияна Йотова обобщи, че стартът на предизборната кампания очевидно не е спокоен.

С какви амбиции и от какви позиции влизат в предизборната кампания основните политически сили, след като дори рутинен акт като регистрацията в ЦИК вече предизвиква политическо напрежение? 

"Не мога да прогнозирам кой от двамата лидери - Доган или Пеевски, ще надделее. Но ще бъде важно да видим каква е реалната тежест и реална роля в българската политика на г-н Делян Пеевски. Той винаги е заставал зад други политически сили, зад други институции, и по това сме съдили за неговото голямо значение в българската политическа система без да може реално да се тества какво е то. Ще бъде добре да видим каква реално е тежестта на г-н Пеевски, колко хора застават зад него и каква е неговата сила като независим политически лидер", коментира в "Посоките на делника" Яница Петкова, политолог в социологическата агенция "Галъп Интернешънъл болкан". Според нея е добре за българската политическа система да се случи обещаното обединение вляво:

"Левият избирател в нашата страна през последните години се чувства непредставен и лявото доста дълго време вече е в криза. Това действа зле за цялостната политическа система в страната. Не съм убедена, че само и единствено смяната на един лидер ще реши проблема. Виждаме подобни процеси и в други партии и политически структури, където започва да се осъществява борба за наследството, която води до контрарезултати. Обединението е стъпка, която е необходима, за да има наистина силно ляво пространство в нашата страна и хората, които имат подобни разбирания, да имат адекватно представителство."

Въпреки че отдавна е в ход сред политиците, предизборната кампания официално ще започне на 27 септември - месец преди изборите. 

"Причината предишната кампания да ни се струваше вяла до известна степен се крие във факта, че тя е постоянна и незатихваща. В такива условия функционираме вече доста време. Ние сме в перманентни условия на една не много активна политическа кампания, но една кампания, в която проблеми от текущия дневен ред се използват от политическите партии с цел придобиване на дивиденти за следващите избори. В последно време почти на излизаме от кампания. Традиционните средства, по които кампания се води, някак остават на заден план. От друга гледна точка може да се каже, че беше вяла кампания, защото имахме доста слабо взаимодействие между политически фигури и граждани. Предишната кампания се характеризираше и с доста обидни обвинения и личностни нападки. Това още повече отблъсна избиратели от политическия процес в страната. Надявам се това да е поука, която е взета от участниците в изборите. Няколко теми характеризираха предизборните кампании - външнополитическата позиция на страната ни и дебатът за проблемите ни с корупцията. Струва ми се, че и сега на дневен ред ще са същите две теми без да имаме някаква изключителна промяна в дебатите, които ще се проведат", прогнозира още Петкова.

За седми път през последните три години ще избираме народни представители. Невъзможността на политическата класа да излъчи редовно и стабилно управление отблъсква все повече българи от изборния процес. Какви са настроенията в по-малките населени места преди изборите на 27 октомври? Генади Вельов попита жители на ломското село Ковачица

Какво казаха те, може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45