Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Георгиев: "Ще съдим виновните лекари"

"Ще повдигнем съдебен иск. Искаме виновните да бъдат наказани"- каза в рубриката "Правосъдие" по РАДИО ВИДИН Калин Георгиев, баща на 11- годишната Мария, която на 25 май почина в линейка, на път за София.

Редица нарушения са установени в детското отделение на Видинската болница във връзка със смъртта на Мария. Според огласения доклад на Изпълнителна агенция медицински одит, работещите в детското отделение не притежават на практика компетентността, която самото отделение има по документи. Болницата и дежурният педиатър ще бъдат санкционирани. Пропуск в диагностиката е забавило установяването на тежкото състояние на детето, обясни за програма "Хоризонт" на БНР директорът на Медицинския одит д-р Светлозара Илиева.

"Детето е прието в Детско отделение. Дежурният педиатър се е запознал с рентгеновата снимка, не е преценил, че състоянието не детето е спешно- решил е, че се касае за превмония и не е повикал дежурния рентгенолог веднага, след като снимката е била готова. Има предложения от наша страна да се отнеме второ ниво на компетентност на Детското отделение, като се направи първо, което ще се отрази на работещите там"- обясни д-р Светлозара Илиева и посочи, че докладът не може да се ползва за основание за съдебен иск, но родителите имат основание да повдигнат такъв.

"Ще повдигнем съдебен иск"- категоричен е бащата на Мария- Калин Георгиев. За РАДИО ВИДИН опечаленият баща припомни и събитията от злощастния ден:

"На 24 май детето имаше оплаквания от задух, аз я заведох в Бърза помощ. Там й направиха инхалации, като предположението беше за спазъм на белия дроб. Дежурната лекарка ни изписа антибиотик, капки за нос и сироп за кашлица и си отидохме в къщи. В почивните дни не можахме да открием никого- нито личния лекар, нито началника на детското отделение. На другия ден на обяд отново имаше задух и отново отидохме в болницата. Направиха снимка и взеха кръв от пръста на Мария. Тогава предположиха, че е пневмония. Убедиха ни, за което страшно съжалявам, да останем в болницата под тяхно наблюдение и ни приеха в детско отделение със същата диагноза. Започнаха вливания, при което детето започна видимо да се влошава. Тогава го сложиха и на кислородна маска. Детето искаше да става, да спрем системите. Тогава сред лекарите настъпи тревожност. Питахме ги какво става, споменаха "инфаркт на миокарда", не знам, обаче, дали това е записано някъде. Стана ясно, че търгваме за София, но това тяхно спешно тръгване се проточи от 21 до около 23 часа. Тръгна линейка, върна се... не знам защо... и защо не тръгнахме веднага. Обяснението им беше, че чакаме анестезиолог- реаниматор. Такъв дойде по анцунг, миришеше на алкохол. Във втората линейка, отново за София Мария почина в ръцете ми, на 20 км от Видин..."- разказва през сълзи Георгиев.

Временна комисия също разследва случая със смъртта на детето. Това каза и д-р Борислав Милчев, представител на УС на Районната лекарска колегия, като изказа съболезнования към родителите на починалото дете. Според него, Комисията ще установява точните факти, случили се на 24 и 25 май и довели до фаталния изход с детето. По думите на д-р Милчев, отговорност за случая носят всички.

 "Лекарската колегия застава зад действията на колегите си в болницата във Видин, техните действия са били адекватни и по правилата на медицината. Смъртта на 11- годишната Мария е резултат от системна грешка", потвърди д-р Борислав Милчев. До един месец със становище по случая ще излезе и Етичната комисия на Българския лекарски съюз.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51