Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"...когато съм шофьор ме е яд на пешеходците, а когато съм пешеходец..."

След като в "Държавен вестник" бяха публикувани промените в Закона за движение по пътищата, заедно с новите правила в сила са и по-сурови наказания за водачи, пешеходци и велосипедисти. С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който преминава през огражденията от парапети и вериги, не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

Един от вечните конфликти между пешеходец и водач е неправилното пресичане на пътното платно от пешеходци на необозначени за това места. Често ставаме свидетели на катастрофи, породени именно от пешеходци. В редица случаи обаче вината за инцидентите е и в двете страни: несъобразената скорост на водачите и неправилното пресичане на пешеходците. Екип на РАДИО ВИДИН попита как пресичат гражданите на едни от най-натоварените места в града и какво е отношението на водачите към тях.

"Никога не ми се е случвало да пресичам на червен сигнал на сфеторафа, но автомобилите не спират да изчакат пешеходците. ... Шофьорите не спират и за пешеходците е страшно да пресичат. ... Не за първи път ми се случва да пресека на пешеходна пътека и шофьор да не спре. ... Аз съм шофьор, но когато съм шофьор ме е яд на пешеходците, а когато съм пешеходец - на шофьорите. ... Най-лошо е, когато колите спрат върху пешеходна пътека и дори да искаш, не може да минеш точно по нея..."

Мнения разни- и атрактивни, и адекватни, и полезни. Но най-важният извод от анкетата бе, че всички трябва да научим своите права и задължения като участници в движението, защото всеки от нас в даден момент може да се окаже в ролята на потенциална причина за инцидент на пътя.
Вижте още

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 03.12.20 в 11:00

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29