Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители даряват средства и труд за ремонт на санитарни помещения в училище

Родители на деца от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим І" във Видин събират пари за ремонти. Решението е на Училищното настоятелство и е продиктувано от необходимостта за спешен ремонт на санитарните помещения в училището и подобряване на условията, в които са принудени да се обучават учениците.
 
Кога и как в училище се събират пари- това е и основната тема с продължение в "Посоките на делника". Защото не са малко и случаите, в които педагозите "бръснат" родителите у нас, въпреки че училищата са на държавна и общинска издръжка.
"Искат ни пари, не смятам, че това е нормално, къде тук е Общината? Събират се по 10 лева, за ремонт на тоалетните, отделно и за класните стаи- всеки ученик- за своята класна стая. Родителите не са очаровани, защото точно сега е периодът, в който покрай децата се харчат много пари...Ние, родителите, ще се включим и
с труд, за да могат децата ни да учат в по-добри условия"-
сподели за РАДИО ВИДИН майка на деветокласничка.

"Новата сграда е по-обширна, но условията са по-лоши. Родителите ни помагат и да се надяваме, че следващата учебна година ще е по-добре"- каза и ученичка, за която по-важното е, че училището е по-голямо и всички ще учат в една смяна.
 
 
 
 
 
"Училищното настоятелство набира средства единствено чрез дарителство. Инициативата е на родителите- имаше много обаждания от родители, които предлагаха да се помогне- с пари или труд. Ние, като настоятелство, направихме предложение по време на родителските срещи. Събирането на средства не е самоцел, Училищното настоятелство има и предмет на дейност "да подпомага изграждането и поддържането на материаално-техническата база". Сега битовите условия в училището са ужасни, затова и отправихме дарителски апел към родителите, което не ги задължава. Всеки родител може да дари труд или средства, само по собствено желание. В момента знаем, че Общината е затруднена, затова и училището прави това, което може- козметичен ремонт на класните стаи. Това е единственият начин да предложим на НАШИТЕ деца нормални условия"- каза Лили Цанова, председател на Училищното настоятелство. Тя посочи, че предстои среща между представители на Училищното настоятелство и общинското ръководство, на която ще бъде поискана финансова помощ.
 
РАДИО ВИДИН припомня: От учебната 2012/2013 година математическата гимназия и Основно училище "Св. Климент Охридски" си размениха сградите. Решението бе прието на заседание на Общинския съвет, по-малко от два месеца преди началото на новата учебна година. Природоматематическата гимназия, в която се обучават 610 ученици, ползва 11 класни стаи, два кабинета и един физкултурен салон, а училище "Св. Климент Охридски", което е само със 118 ученици за последната година, разполага с двойно по-голяма база. С размяната Общината ще спести 30 000 лева само от намаления разход за гориво на основното училище, сочи справка на общинската администрация.
Но не в икономията е въпроса сега...
 
 
 

Вижте още

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20