Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители даряват средства и труд за ремонт на санитарни помещения в училище

Родители на деца от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим І" във Видин събират пари за ремонти. Решението е на Училищното настоятелство и е продиктувано от необходимостта за спешен ремонт на санитарните помещения в училището и подобряване на условията, в които са принудени да се обучават учениците.
 
Кога и как в училище се събират пари- това е и основната тема с продължение в "Посоките на делника". Защото не са малко и случаите, в които педагозите "бръснат" родителите у нас, въпреки че училищата са на държавна и общинска издръжка.
"Искат ни пари, не смятам, че това е нормално, къде тук е Общината? Събират се по 10 лева, за ремонт на тоалетните, отделно и за класните стаи- всеки ученик- за своята класна стая. Родителите не са очаровани, защото точно сега е периодът, в който покрай децата се харчат много пари...Ние, родителите, ще се включим и
с труд, за да могат децата ни да учат в по-добри условия"-
сподели за РАДИО ВИДИН майка на деветокласничка.

"Новата сграда е по-обширна, но условията са по-лоши. Родителите ни помагат и да се надяваме, че следващата учебна година ще е по-добре"- каза и ученичка, за която по-важното е, че училището е по-голямо и всички ще учат в една смяна.
 
 
 
 
 
"Училищното настоятелство набира средства единствено чрез дарителство. Инициативата е на родителите- имаше много обаждания от родители, които предлагаха да се помогне- с пари или труд. Ние, като настоятелство, направихме предложение по време на родителските срещи. Събирането на средства не е самоцел, Училищното настоятелство има и предмет на дейност "да подпомага изграждането и поддържането на материаално-техническата база". Сега битовите условия в училището са ужасни, затова и отправихме дарителски апел към родителите, което не ги задължава. Всеки родител може да дари труд или средства, само по собствено желание. В момента знаем, че Общината е затруднена, затова и училището прави това, което може- козметичен ремонт на класните стаи. Това е единственият начин да предложим на НАШИТЕ деца нормални условия"- каза Лили Цанова, председател на Училищното настоятелство. Тя посочи, че предстои среща между представители на Училищното настоятелство и общинското ръководство, на която ще бъде поискана финансова помощ.
 
РАДИО ВИДИН припомня: От учебната 2012/2013 година математическата гимназия и Основно училище "Св. Климент Охридски" си размениха сградите. Решението бе прието на заседание на Общинския съвет, по-малко от два месеца преди началото на новата учебна година. Природоматематическата гимназия, в която се обучават 610 ученици, ползва 11 класни стаи, два кабинета и един физкултурен салон, а училище "Св. Климент Охридски", което е само със 118 ученици за последната година, разполага с двойно по-голяма база. С размяната Общината ще спести 30 000 лева само от намаления разход за гориво на основното училище, сочи справка на общинската администрация.
Но не в икономията е въпроса сега...
 
 
 

По публикацията работи: ЕКИП на "ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40