Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейски ден за борба с трафика на хора

За шеста поредна година от 18 октомври- Европейския ден за борба с трафика на хора, стартира международната информационна кампания за превенция на трафика на хора.
Дейностите традиционно продължават до 10 декември- Световния ден на човешките права. Тази година кампанията е част от инициативата на Службата на ООН за борба с наркотиците и организираната престъпност "Синьо сърце", като за втора поредна година националната информационна кампания е обвързана с кампанията "Участвам и променям" на Министерството на образованието, младежта и науката и кореспондира с глобалната тема "Психично здраве".

Ученици от Ученическия съвет и клуб "SOS приятели", класни ръководители, учители от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" заедно се включиха в обучителните инициативи.


"Трафикът на хора е сериозен проблем, това е съвременната форма на робството. Начините са няколко- чрез женитба или отвличане. Познанията ни за живота в чужбина са малко, трябва да сме добре информирани къде точно отиваме и какво ще правим там, за да не станем жертви на трафик"- каза за РАДИО ВИДИН осмокласничката Ивета Ангелова.

"Сериозният проблем с трафика на хора ни вдъхнови да изработим този плакат и да отразим как трябва да се предпазваме и кое ни прави уязвими. На този проблем трябва да се гледа сериозно. Не трябва да си казваме:"Това не може да се случи на мен"- казаха и Тамара Давидова и Ивета Людмилова.

В рамките на цялата седмица в Гимназията ще се раздават информационни материали, ще се водят беседи, и дискусии по темата "трафик на хора", ще има прожекции на тематични филми- "Открадната светлина" и документалния филм "Изповеди", на Международната организация по миграция. Учениците от гимназията изработиха картички, табла и плакати по темата. В първия ден от кампанията инспектор Иво Иванов и главен полицай Владимир Иванов от Гранично полицейско управление Видин изнесоха лекция пред учениците от горните класове, с акцент върху възможните механизми за въвличане в трафик; за това кои групи са рискови и каква е наказателната отговорност при доказано престъпни деяния при въвличане в трафик.

"Кампанията има за цел предотвратяване на предпоставки, създаващи рискове от попадане в трафик, както и защита, възстановяване и реинтеграция на жертвите на трафик на хора"- обясни инспектор Иво Иванов.
Вижте още

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20