Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за борба с трафика на хора

За шеста поредна година от 18 октомври- Европейския ден за борба с трафика на хора, стартира международната информационна кампания за превенция на трафика на хора.
Дейностите традиционно продължават до 10 декември- Световния ден на човешките права. Тази година кампанията е част от инициативата на Службата на ООН за борба с наркотиците и организираната престъпност "Синьо сърце", като за втора поредна година националната информационна кампания е обвързана с кампанията "Участвам и променям" на Министерството на образованието, младежта и науката и кореспондира с глобалната тема "Психично здраве".

Ученици от Ученическия съвет и клуб "SOS приятели", класни ръководители, учители от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" заедно се включиха в обучителните инициативи.


"Трафикът на хора е сериозен проблем, това е съвременната форма на робството. Начините са няколко- чрез женитба или отвличане. Познанията ни за живота в чужбина са малко, трябва да сме добре информирани къде точно отиваме и какво ще правим там, за да не станем жертви на трафик"- каза за РАДИО ВИДИН осмокласничката Ивета Ангелова.

"Сериозният проблем с трафика на хора ни вдъхнови да изработим този плакат и да отразим как трябва да се предпазваме и кое ни прави уязвими. На този проблем трябва да се гледа сериозно. Не трябва да си казваме:"Това не може да се случи на мен"- казаха и Тамара Давидова и Ивета Людмилова.

В рамките на цялата седмица в Гимназията ще се раздават информационни материали, ще се водят беседи, и дискусии по темата "трафик на хора", ще има прожекции на тематични филми- "Открадната светлина" и документалния филм "Изповеди", на Международната организация по миграция. Учениците от гимназията изработиха картички, табла и плакати по темата. В първия ден от кампанията инспектор Иво Иванов и главен полицай Владимир Иванов от Гранично полицейско управление Видин изнесоха лекция пред учениците от горните класове, с акцент върху възможните механизми за въвличане в трафик; за това кои групи са рискови и каква е наказателната отговорност при доказано престъпни деяния при въвличане в трафик.

"Кампанията има за цел предотвратяване на предпоставки, създаващи рискове от попадане в трафик, както и защита, възстановяване и реинтеграция на жертвите на трафик на хора"- обясни инспектор Иво Иванов.
По публикацията работи: Росен Ракаджиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00