Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дулев, кмет на Белене: "Убеден съм, че хората в Белене и съседните общини ще гласуват на референдума заради работните места около едно бъдещо строителство"

© Снимка: bgonair.bg

"Жилищата, изградени в Белене за българските и руските специалисти, за служителите и работниците са в готовност да ги приемат", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметът на Белене Петър Дулев. Според него целта, която е заложена в стратегията за развитие на енергетиката в България - да се пуснат в експлоатация нови 2000 мегавата мощности до 2020 година, трябва да се следва неотклонно, като приоритет трябва да се даде на АЕЦ "Белене" пред изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Въпросът- да има ли атомна енергетика е правилно зададен, за да има евтин ток за пенсионерите. След като решиха да има референдум започнаха да разсъждават да има ли или не, кой трябва да си каже тежката дума. Специалисти- инженери трябва да решат този въпрос, а не да ни питат на референдум. Как ще оценим дали да има референдум като нямаме достатъчно информация". Това са част от мненията на видинчани, събрани в анкета по въпроса трябва ли да има референдум за ядрената енергетика и правилно ли е зададен въпросът за него.

"Хората не са запознати с темата очевидно. Инициативният комитет, чийто въпрос е приет, би трябвало да прави разяснителна кампания", коментира отоговорите от анкетата видинският депутат от Коалиция за България Михаил Миков.

"Аргументиран отговор на тези въпроси не може да се даде по принцип, защото в договорите, които са подписани, стои гриф "Строго секретно" и те не могат да бъдат разкрити от никого, без съгласието на двете страни- България и Русия. Данъкоплатците ще платят за референдума и няма как да се разминем с това плащане", обясни депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

"На референдума едва ли ще излязат и наполовината от хората, които гласуваха на изборите, но парите така или иначе ще бъдат похарчени" коментира Тошев мнението на анализаторите, че референдумът за ядрената енергетика ще се провали. По закон, за да бъде признато допитването за валидно, на него трябва да гласуват поне толкова хора, колкото на последния парламентарен вот. Според почти всички политически наблюдатели е много малко вероятно това да се случи, защото тогава гласа си дадоха над 60% от гражданите, което прави около 4,3 милиона души.

"Ако беше лесен отговорът, той щеше да бъде даден бързо и то от експерти. И българските и международните институции, които само с това се занимават, и те нямат ясен отговор. Токът от Козлодуй е евтин, защото централата се е изплатила още преди 20 години. А токът от новата централа ще бъде неколкократно по-скъп от козлодуйския, защото той трябва да включи цената за построяването й, нови данъци и т.н. " допълни Тошев.

"Това е спекулация. Токът в цял свят от ядрените централи е по-евтин от всички други видове енергия. Когато има такова голямо количество възобновяеми източници, които увеличават цената на тока, трябва да има източници на евтина енергия. Не случайно се крие от правителството докладът от HSBC, защото там ясно се вижда, че дори при най-песимистичния критерий, ядрената централа е печеливша. В най-лошия вариант парите от кредитите ще се възстановяват за по-дълъг период", контрира Миков.

Днес комисията "Белене" ще разгледа финансовите доклади за проекта. Още на първото заседание директорът на агенцията - Теменужка Петкова, обяви, че най-голямото нарушение е по Закона за обществените поръчки. Експертите са констатирали, че по време на Тройната коалиция е подписано споразумение НЕК и "Атомстройекспорт" да продължат преговорите без да има договор за изграждането на АЕЦ "Белене". Преди седмица бившите директори на Националната електрическа компания отхвърлиха обвиненията и заявиха, че споразумението има сила на договор. Днес се очаква да бъдат изслушани и други бивши длъжностни лица.
По публикацията работи: Екип на "ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59